Dolar/TL 5,70 seviyesine yükseldi

Okuma Süresi: 3 Dakika
Dolar/TL 5,70 seviyesine yükseldi
Doviz.com
08.04.2019 10:34

Dolar/TL hem küresel piyasalardaki gelişmeler hem de yerel seçim sonuçlarına ilişkin belirsizliklerin etkisiyle 5,70 seviyesine ulaştı.

Yerel seçim sonuçlarına ilişkin belirsizliğin yarattığı baskıyla dolar/TL bu sabah 5.60'ın üzerindeki hareketine devam ederken, siyasi gelişmeler ve ABD ile ilişkilerin seyrini izleyen piyasada bu hafta Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın 10 Nisan'da açıklayacağı reform paketi bekleniyor.

Dolar saat 11:06 itibariyle 5.6955 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.6276 lira, en yüksek 5.7126 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.3952 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1227 seviyesinde. Gram altın 237.3 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 22.47 seviyesinde. 

Bu hafta dış piyasalarda ise Çarşamba günü yapılacak olan ECB toplantısı ile Fed'in açıklayacağı faiz toplantısı tutanakları takip edilecek. Sekiz gün önce yapılan yerel seçimlerin kesinleşmemiş sonuçlarına göre CHP'nin İstanbul belediye başkan adayı Ekrem İmamoğlu, AKP'li rakibi eski başbakan Binali Yıldırım'dan daha fazla oy aldı. 

Ancak AKP, İstanbul'un 39 ilçesinin 38'inde yerel seçimlerde kullanılan oyların yeniden sayılması için başvuruda bulunurken, Büyükçekmece ilçesinde de seçimin iptali için talepte bulunuldu. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Programı (YEP) hedefleri doğrultusunda hayata geçirilecek reform paketini 10 Nisan'da açıklayacak. 

Piyasada program çerçevesinde popülist adımların mı uzun vadeli yapısal adımların mı ön planda olacağı izlenecek. Açıklanacak yol harikasında makro politikalar, bankacılık ve finansın yanı sıra eğitim yargı gibi konulara vurgu yapılıp yapılmayacağı da yakından takip ediliyor. 

Işık FX Araştırma Uzmanı Yusuf Kavak, CDS ve Londra swap piyasasında faiz seviyeleri ile tahvil faizlerinin kur üzerinde etkili olduğunu, bu hafta özellikle İstanbul ve Ankara olmak üzere yerel seçim sonuçları ile Çarşamba günü açıklanacak olan reform paketinin kritik olduğunu ve jeopolitik gelişmelerin takip edileceğini söyledi. 

"Herhangi bir risk ortaya çıkmadan seçim sonuçları netleşirse TL varlıklar güçlenebilir. Seçimin yenilenmesi gibi bir riskin ortaya çıkması veya kazananın değişmesi halinde bir gerilim ortaya çıkarsa yabancı yatırımcıda güven azalabilir" diyen Kavak, "Siyasi risk artışı ortaya çıkarsa kur yukarı gidebilir. 

Öte yandan S400-F35 konularının yanı sıra reform paketi önemli. Tekrar kredi genişlemesi gibi unsurların ortaya çıkması, maliye politikasının genişletilmesi gündeme gelirse bu olumsuz algılanabilir. Sıkı para politikasına bir de sıkı maliye politikasının eklenmesi gerek. 

Yapısal reformlarda eğitim, sağlık, adalet reformu yapılacak mı bunlara da bakılacak" dedi. Kavak, dolar/TL'de ilk takip edilen 5.6550 seviyesinin kırılması halinde 5.75'lere doğru bir kısa vadeli trend olabileceğini, aşağıda ise destek olarak 5.57 seviyesinin takip edildiğini söyledi. 

Piyasalar yurtdışında da küresel ekonomik görünüme etki edecek verileri izliyor. Bu çerçevede bu hafta ABD enflasyon verisi, ECB toplantısı sonrası yapılacak açıklamalar ve Fed toplantı tutanakları izleniyor. 

Dolar/TL yerel seçim sonrası geniş bantta dalgalı ve genel olarak satıcılı bir seyir izlerken, geçen hafta EBRD'nin tahsili geçmiş alacaklara yatırım yapabileceğine ilişkin açıklamaları ve kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin söylemleri ardından benzer ülke para birimlerinden pozitif ayrışarak sert geriledi ancak kalıcı olamadı. 

REKLAMI KAPAT X