Dolar/TL 5,98 oldu. Piyasalar PPK kararına neden tepki gösterdi?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Dolar/TL 5,98 oldu. Piyasalar PPK kararına neden tepki gösterdi?
Doviz.com
25.04.2019 15:47

TCMB bugünkü PPK toplantısında beklenildiği gibi faizlerde değişikliğe gitmedi, ancak karar metninde değişiklik yaptı.

PPK metninde hangi ifadeler değişti?

En önemli değişiklik ‘’ İhtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir’’ ifadesinin kaldırılması oldu ve şahin duruşun en belirgin ifadesinin son metinde olmaması piyasalarda faiz indirimine hazırlık olarak algılandı.

Bir diğer değişiklik ise, Mart toplantısında ‘’ İthal girdi maliyetleri ve iç talep gelişmelerine bağlı olarak enflasyon göstergelerinde bir miktar iyileşme gözlenmektedir’’ ifadesinde ‘’ Gıda fiyatları ve ithal girdi maliyetlerindeki artışlar ile enflasyon beklentilerindeki yüksek seyir fiyat istikrarına yönelik risklerin devam ettiğini göstermektedir’’ olarak değiştirildi. Bu değişiklik kurdaki yükselişin ithal mallar üzerindeki maliyeti artırdığını gösteriyor.

Mart toplantı metninde yer alan ‘’Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları, para politikası kararlarının gecikmeli etkileri, maliye politikasının dengelenme sürecine vereceği katkı ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir’’ cümlesinden ‘’ Maliye politikasının dengelenme sürecine vereceği katkı’’ ifadesi de çıkarıldı.

Merkez, bu toplantıdaki açıklamasında hem enflasyon üzerinde gıda ve ithal girdi maliyetlerinin risk oluşturduğunu ve iktisadi faaliyetlerde yavaşlama olduğunu vurguladı hem de şahin duruşun en belirgin ifadesini metinden çıkardı. Merkez bankasının yüksek risklere karşın son aylardaki sıkı duruşa göre daha güvercin bir ifade kullanması ile piyasalardaki fiyatlama da TL negatif oldu ve USD/TRY kuru kararın ardından 5,9650’ye çıkarak 12 Ekim sonrası zirveyi gördü.

Merkezin Haziran’da faiz indirimine gidebilmesi için öncelikle enflasyon ve gıda fiyatlarında belirgin bir düşüş yaşanması gerekiyor, ayrıca kur tarafında da yaşanan yükselişin dizginlenmesi şart, çünkü TL, 2019’un ilk 4 ayında %11 değer kaybederken MSCI Türkiye Endeksi de %20 geriledi, CDS ve gösterge faiz de son ayların en yüksek seviyelerinde. Buna karşın maliye politikasının desteğinden bahsedilse de maliye tarafında 2019 için hedeflenen giderlerin %50’si ilk 3 ayda harcandı, ayrıca enerji başta olmak üzere özel sektöre verilecek destekler konusunda gelirlerin vergiler üzerinden sağlanması da yılın 2. yarısında yurt içinde yeni zamlara neden olacak. Çok detay verilmeyen bireysel emeklilik, kıdem tazminatı ve özel sektör teşviklerinin nasıl bir yapıda sağlanacağı da son derece önemli.

Yurt içindeki siyasi ve ABD ile olan ilişkilerdeki belirsizliğin yanında maliye politikalarına dair de yüksek bir belirsizlik var ve bu nedenle TL’deki kırılganlık da yükseliyor.

Merkez Bankasının bu ayki toplantısı beklentilerin aksine güvercin oldu ve piyasalarda TL negatif fiyatlama olmasının en önemli nedeni ise merkezin erken bir adım atmış olmasıydı, çünkü Nisan ve Mayıs enflasyon rakamları faiz indirimi için yeterli olamayabilir. Ayrıca ilk çeyrekteki daralma oranı da yılın kalanı için son derece kritik bir öneme sahip. Kurdaki yükseliş ve imalat sanayi/perakende satışlar gibi önemli göstergelerdeki daralmanın da devam ettiği bu süreçteki veriler faiz indirimi için henüz erken olduğunu gösteriyor.

Kurdaki fiyatlamaya baktığımızda, ilk tepki olarak 5,9650’ye yükselen USD/TRY de haftanın devamında 6,0 - 6,02 direnç bölgesini takip edeceğiz. Yaşanacak düşüşlerde ise 5,84 en yakın destek konumunda.

REKLAMI KAPAT X