Dolar/TL ağır ağır yükselişini sürdürüyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar/TL ağır ağır yükselişini sürdürüyor
Doviz.com
05.10.2022 10:10

Dolar endeksinin son zirvesinden sonra gösterdiği soğuma hareketlerine rağmen dolar/TL ağır ağır yükselişini sürdürüyor.

Dolar/TL, yeni günde de yükselişine devam ederek saat 10:00 itibarıyla 18,58 seviyesinden işlem görüyor.

Geçen hafta 114,78 ile rekor seviyeye ulaşmasından bu yana yaklaşık yüzde 4 düşüş gösteren dolar endeksi ise yeni günde 110,26 seviyesinden işlem görüyor.

Aynı dakikalarda euro/TL yüzde 0,16 artışla 18,57'den, sterlin/TL hafif düşüşle 21,34 seviyesinden işlem görüyor.

Avustralya Merkez Bankası'nın (RBA) faizleri 9 yılın zirvesine taşımasına rağmen, piyasaların faiz artış beklentisi olan 50 bp yerine 25 bp'lik bir artışa gidilmesiyle faiz artışında beklentilerin oldukça altında kalındı.

Bu faiz artışından sonra diğer merkez bankalarının da gelecekte faiz artışlarında yavaşlamaya gidip gitmeyeceği düşünülmeye başlandı. Dolar endeksi de bu beklentilerle salı günü düşüş gösterdi.

Yeni Zelanda Merkez Bankası'nın (RBNZ) art arda beşinci kez 50 baz puanlık (bp) faiz artırımına gitmesinin ardından ise  Fed’in de faiz artırımında yavaşlamayacağı beklentisi kuvvetlenerek dolar endeksinde toparlanma çabası göründü.

Maybank analisti Saktiandi Supaat, RBA'nın dün beklenenden daha az bir artışa gitmesi nasıl şahin Fed bahislerini azalttıysa, RBNZ'nin şahin sinyalleri de piyasalara enflasyonla mücadelenin birçok merkez bankası için hala öncelikli olduğunu hatırlattı, dedi.

ABD Merkez Bankası Başkanı Philip Jefferson ise enflasyonun politika yapıcıların en önemli hedefi olduğunu ve bunu düşürme çabalarında büyümenin zarar görebileceğini vurguladı.

Ayrıca büyüme korkuları çoğaldıkça büyük merkez bankaları arasında senkronize bir güvercin eğilimin oluşabileceğini sözlerine ekledi.

Merkez bankalarının şahin politikadan vazgeçerek güvercin bir politikaya dönmesi ihtimali dolar endeksinin yükselişini sınırlandırması açısından oldukça kritik bir gelişme olarak belirtiliyor.

Cuma günü açıklanacak olan ABD işgücü verileri de ABD faiz oranlarının olası yönüne ilişkin bir diğer takip edilecek önemli gösterge olacak.

Etiketler: dolar/TL dolar endeksi
REKLAMI KAPAT X