Dolar/TL gün içi rekor serisini sürdürüyor: Ekonomistler döviz kurunun adil değeri için ne söylüyor?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar/TL gün içi rekor serisini sürdürüyor: Ekonomistler döviz kurunun adil değeri için ne söylüyor?
Doviz.com
30.03.2023 11:44

Dolar küresel piyasalarda yaklaşık iki ayın en düşük seviyesine yakın seyrederken, yurt içi piyasada dolar/TL 19,16 seviyesine çıkarak gün içi rekor serisini sürdürdü.

Yurt içinde depremin etkisiyle oluşan ekonomik belirsizliğin yanında yaklaşan seçimlerinde etkisiyle dolar/TL yükselişini ılımlı bir şekilde sürdürüyor.

Yurt içi piyasalarda ayrıca volatilitenin yüksek ve momentumun düşük olması da TL’yi baskılayan diğer önemli faktörler olarak göze çarpıyor.

Uzmanlar ise bu baskı ve belirsizliklerin ortasında dolar/TL’nin adil değerini hesaplamaya çalışıyor.

Buna göre Bank of America’dan Zümrüt İmamoğlu, Merveille Paja, David Hauner ve Mikhail Liluashvili imzalı olarak yayımlanan 30 Mart tarihli raporda, dolar/TL’nin adil değerinin 24 seviyesi olduğu paylaşıldı.

BofA ekonomist ve stratejistleri ayrıca tüm göstergelerin Türkiye ekonomisinden yeniden dengelenme ihtiyacına işaret ettiğini, bunun da finansal koşullarda sıkılaşma, deprem sonrası harcamalarda kayda değer bir düşüş ve Türk lirasında yüzde 15-yüzde 25 arası bir değer kaybı ile sağlanabileceği değerlendirmesinde bulundu.

Raporda, “Bu, dolar/TL’nin bu seviyenin de üzerine çıkabileceğini gösteriyor çünkü para birimleri sıklıkla adil değerlerinin üzerinde işlem görür” denildi.

Raporda ayrıca konuyla ilgili şu değerlendirmeler yapıldı:

“Türk lirasının olması gerekenden daha değerli olması nedeniyle döviz kuru beklentilerimizi opsiyonlar yerine forwardlar üzerinden ifade etmeyi tercih ediyoruz.

Ortodoks politikalara dönülürse ve politika faizi yüzde 50’ye çıkarsa, 10 yıllık tahvil getirisinin, bizim hesapladığımız adil değeri olan yüzde 28’i aşarak, yüzde 29-yüzde 30’da tepe yapacağını düşünüyoruz. Seçimi kim kazanırsa kazansın ekonomide dengelenme için ise dolar/TL’de yüzde 15-yüzde 25 artış gerektiğini düşünüyoruz.”

ForeksHaber'in düzenlediği enflasyon ve döviz kuru beklenti ankentinde ise ekonomistlerin 2023 sonu için döviz kuruna yönelik medyan tahmini 23,1950, ortalama tahmini ise 21,5500 olmuştu.

REKLAMI KAPAT X