Dolar/TL tarihi zirvesinde, dolar endeksi ise düşüşte

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar/TL tarihi zirvesinde, dolar endeksi ise düşüşte
Doviz.com
25.07.2022 16:39

Dolar/TL, haftaya yükselişle başlamasının ardından 17,85 seviyelerinde işlem görüyor, dolar endeksi ise haftanın ilk gününde düşüş eğiliminde.

Dolar/TL,  saat 16.30 itibarıyla yüzde 0,7 artışla 17,8443'ten işlem görüyor. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 1 artışla 18,2934'ten satılıyor.

Dolar endeksi yüzde 0,3 düşüşle 106,25 seviyesindeyken, avro/dolar paritesi ise yüzde 0,3 artışla 1,0248 seviyesinde bulunuyor.

Güvenli liman olarak değerlendirilen dolar, yatırımcıların küresel büyüme görünümünden endişe duyduğu haftaya başlarken Avrupa işlem saatlerinde ilk olarak yükseldi. Ancak dolar, kırmızıyla açılan Avrupa borsa endekslerinin saat 12:00 civarındaki yükselişiyle düşmeye başladı.

ABD Merkez Bankası 26-27 Temmuz toplantısı için 75 baz puanlık faiz artırımı sinyali verdi, ancak geçen hafta enflasyonun Haziran ayında yıllık bazda %9,1'e ulaştığını gösteren veriler bu yıl 100 baz puanlık daha büyük bir artış olasılığını artırdı.

Euro, faiz oran artışını takiben geçen hafta iki haftanın en yüksek seviyesine yükseldi, ancak ardından Fransa ve Almanya'dan gelen hayal kırıklığı yaratan ticari faaliyet verilerinin ardından düştü. 

ING'nin döviz analistleri, euro'nun hareketlerinin, Avrupa Merkez Bankası'nın politika planlarına ilişkin beklentilerin gelecekte daha çok piyasa verileri tarafından yönlendirileceğini gösterdiğini ve perşembe ve cuma günü açıklanacak Euro Bölgesi enflasyon verilerini vurguladığını söyledi.  

ING, "1.0200'ün yazın geri kalanında EUR/USD için bir çapa olabileceğini düşünüyoruz, ancak pariteyi yeniden test etmek mevcut yüksek oynaklık ortamında somut bir risk" dedi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen Pazar günü yaptığı açıklamada, ABD ekonomik büyümesinin yavaşladığını ve enflasyonun "çok yüksek" olduğunu söyledi. 

REKLAMI KAPAT X