Dolar/TL yeni haftaya 18,90 seviyesini aşarak başladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar/TL yeni haftaya 18,90 seviyesini aşarak başladı
Doviz.com
06.03.2023 10:33

Yatırımcılar, Fed Başkanı Jerome Powell'ın salı ve çarşamba günü yapacağı açıklamaları beklerken; dolar/TL, yeni haftaya dolar endeksindeki soğumaya rağmen 18,90 seviyesini aşarak başladı.

Dolar/TL, bugün saat 10:30 itibarıyla %0,07 artışla 18,9039 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar%0,14 artışla 1,0648 seviyesinden işlem görüyor.

Sterlin/dolar%0,07 düşüşle 1,2033 seviyesinden işlem görüyor. 

Dolar endeksi ise %0,10 düşüşle 104,4184 seviyesinden işlem görüyor. ABD para birimini altı büyük para birimi karşısında ölçen dolar endeksi geçtiğimiz hafta ayrıca ocak ayından bu yana ilk kez haftalık bazda kayıp yaşadı.

ABD Merkez Bankası (Fed), geçen yıl yaptığı faiz artırımlarının ardından son iki toplantısında faiz oranlarını 25 baz puan artırmıştı. Ancak, ABD'den gelen bir dizi dirençli ekonomik veri, piyasada merkez bankasının agresif faiz artışı yoluna geri dönebileceği korkularını artırdı. Buna göre Fed fon vadeli işlemleri, Fed'in 22 Mart'taki toplantısında faiz oranlarını 25 baz puan artırma ihtimalinin %72 olduğunu gösterdi.

Fed'in bir sonraki faiz toplantısına kadar yatırımcıların yeni odağı ise cuma günü açıklanacak olan şubat ayı istihdam raporuyla, salı ve çarşamba günü Fed Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı konuşmalarda olacak. 

Commonwealth Bank of Australia'dan Joseph Capurso, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "ABD'de enflasyon, Fed'in hedefi olan %2'nin oldukça üzerinde kalmaya devam ediyor. Bu durum ise Fed'in bir süre daha faiz artırım patikasına devam etmesi beklentilerini kuvvetlendiriyor." dedi.

Capurso ayrıca bir notunda, son verilerin tüketici harcamalarının fazla yavaşlamadığını, iş gücü piyasasının ise sürdürülemez derecede sıkı olduğunu gösterdiğini söyleyerek, Powell'ın konuşmalarının da muhtemelen şahin olacağını belirtti.

Citi stratejistleri ise Powell'ın 25 baz puanlık bir artış tercihini belirtmesini ancak istihdam verileri açıklanmadan önce konuşacağı için tüm seçenekleri masada bırakmasını bekliyor.

Citi ayrıca ocak ayındaki 517.000'lik beklentilerin üzerinde gerçekleşen istihdam artışının ardından cuma günü 255.000'lik bir artış gerçekleşmesini bekliyor. Yukarı yönde tekrar büyük bir sürprizin olması halinde ise Fed'in 50 baz puanlık bir artışa gitme ihtimalinin kuvvetlenebileceğini belirtiyor. 

REKLAMI KAPAT X