Dolar/TL yılın son işlem gününde ılımlı yükselişini sürdürüyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar/TL yılın son işlem gününde ılımlı yükselişini sürdürüyor
Doviz.com
30.12.2022 12:39

Dolar endeksinde yaşanan geri çekilmeye rağmen dolar/TL ılımlı yükselişini sürdürerek yılı tüm zamanların en yüksek seviyesinde kapatmaya hazırlanıyor.

Dolar/TL, bugün saat 12:30 itibarıyla %0,08 artışla 18,7195 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar, %0,07 düşüşle 1,0659 seviyesinden işlem görüyor.

Sterlin/dolar, %0,23 düşüşle 1,2038 seviyesinden işlem görüyor. 

Dolar endeksi ise %0,04 düşüşle 103,8809 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar/TL 2022 yılı boyunca yükselişini sürdürürken, dolar endeksi ise çalkantılı bir yıl yaşadı.

Dolar endeksi yılın son haftasında da Çin'in yeniden açılmasına ilişkin ilk iyimserliğin azalması ve piyasaların ABD işsizlik maaşı başvurularını değerlendirmesiyle birlikte yatırımcıların yıl sonunda çekimser kalması sonrasında gerilemeye devam etti.

TIAA Bank Dünya Piyasaları Başkanı Chris Gaffney, "Çin'deki gelişmeler bence 2023'ün ve küresel ekonominin üzerinde kilit rol oynayacak." dedi.

Çin'in 8 Ocak'tan itibaren gelen yolcular için karantina kuralını kaldırmasının ardından ABD, Japonya, Hindistan ve diğer ülkeler Çin'den gelen yolcular için Covid testlerini zorunlu tutacaklarını açıklamışlardı.

Gaffney, "Çin, gördüğümüz dramatik yavaşlamalardan geri dönebilirlerse, bu küresel ölçekte genel büyümeye yardımcı olur ancak diğer yandan daha yüksek enerji talebine de yol açabilir ve daha fazla talep daha yüksek fiyatlar anlamına gelir." ifadelerini kullandı.

Standard Chartered G10 FX Araştırma Müdürü Steve Englander ise son düşüşün perşembe günü açıklanan yeni ABD işsizlik başvuruları rakamlarına bir tepki olabileceğini söyledi.

Englander ayrıca, "Tarihsel olarak, devam eden taleplerde bu hızda bir artış olduğunda, bu bir gerilemenin erken bir sinyali olmuştur." değerlendirmesinde bulundu.

Ancak analistler, piyasalar yeni yıla girerken düşük işlem hacimlerinin ortasında fiyat hareketlerine çok fazla anlam yüklenmemesi konusunda da uyarıda bulundu.

Englander, konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Yıl sonu ve likidite sorunları var, bu nedenle piyasa gelen verilere normal likidite koşullarında olduğundan daha fazla tepki veriyor olabilir." dedi.

Döviz platformu Oanda analisti Craig Erlam ise yatırımcıların muhtemelen 2023'ün getireceği yeni bilgiler için istekli olduğunu belirterek, "Yatırımcıların geri döneceği ve politika yapıcılardan en son düşünceleri ve en güncel verileri alabileceğimiz yıl dönümünü beklerken, büyük ölçüde yatay hareketler görüyoruz." dedi.

REKLAMI KAPAT X