Dolar, Trump’ın Ekonomi Danışmanı  Cohn’un İstifasına Sert Tepki Verdi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar, Trump’ın Ekonomi Danışmanı  Cohn’un İstifasına Sert Tepki Verdi
Doviz.com
07.03.2018 12:21

ABD Başkanı Trump’ın Ulusal Ekonomik Konseyi Başkanı Gary Cohn Salı akşamı istifa etti. Daha önce Goldman Sachs’ta yöneticilik yapmış olan Cohn, piyasalar tarafından Trump yönetiminde  en makul  ve soğukkanlı isimlerden biri olarak görülüyordu. Geçen yıl yasalaşan vergi reformu yasasının mimarı olarak da bilinen ve     Trump yönetiminde global ticareti savunan ve Trump’ın korumacı politikalarını yumuşatmaya çalışan kanatta yer alan Cohn’un istifası piyasaları endişeye sürükledi.  Yatırımcılar, Trump’ın ticaret savaşları söylemini  daha da ileriye götürerek korumacı politikaları artıracağı ve ABD’nin ekonomik büyümesine darbe vuracağı endişesine kapıldılar.

 

Wall Street Journal’ın haberine göre  gümrük vergisi uygulanmasını savunan Beyaz Saray danışmanlarından Peter Navarro ile anlaşmazlık yaşayan Cohn’un, Trump’ın kendisinden gümrük vergisi planının kamuoyu önünde desteklemesini talep etmesini üzerine istifa ettiği söyleniyor. 

 

Cohn’un istifası, Trump yönetiminin çok kısa bir süre içinde gümrük vergilerini uygulamaya koymakta kararlı olduğunu ve ticaret savaşları riskinin yakın olduğunu gösteriyor.

 

Cohn’un Beyaz Sarayda bulunmasının Wall Street’e büyük destek ve güven verdiğini belirten analistler, Cohn’un yerine kimin getirileceğinin piyasalar için önemli olduğu görüşündeler.

 

Açılış öncesi ortalama %1,5 gerileyen temel endekslerin vadeli kontratları bugün ABD borsalarının düşüşle açılacağına işaret ediyor.

 

ICE ABD dollar endeksi 89,43’e kadar gerilerken,  dolar /yen paritesi USD/JPY de %0,39 kayıpla 106.15 yenden, 105.61 yene geriledi.   Salı akşamı bir önceki kapanışa göre %0,55 artışla 1,2404 dolardan kapanan euro/ dolar paritesi EUR/ USD ise bugün 1,2434 dolara kadar yükseldikten sonra 1,2407 dolar seviyesine gevşedi. Güne 3,7940 seviyesinde başlayan dolar / TL paritesi ise 3,7909 TL’ye kadar geriledikten sonra halen bir önceki kapanışa göre %0,13 artışla 3,7991 TL civarında seyrediyor.

Etiketler: dolar
REKLAMI KAPAT X