Dolar ve euroda düşüş hızlandı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar ve euroda düşüş hızlandı
Doviz.com
30.01.2019 14:56

Güne sakin başlayan döviz kuru Merkez Bankası'nın Ocak ayı enflasyon raporu sonrası sert düşüşe geçti

Merkez Bankası (TCMB) yılın ilk enflasyon raporunda 2019 yılı enflasyon tahminini 0.6 puan düşüşle yüzde 14.6'ya aşağı yönlü güncelledi. Dolar/TL ise TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın enflasyonda "ikna edici bir düşüş görülene kadar sıkı duruş sürdürülecek" mesajı sonrası yönünü aşağı çevirdi. 

Dolar saat 14.47 itibariyle dolar 5.2661 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.2643 lira, en yüksek 5.3257 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.0225 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1430 seviyesinde. Gram altın 222.3 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 18.28 seviyesinde.

Çetinkaya'nın sıkı duruşa yönelik bu mesajı piyasada TCMB'nin Mart ayındaki yerel seçimler öncesinde faiz oranlarını düşürebileceği yönündeki tedirginliği ortadan kaldırmış oldu. 
Çetinkaya, "Bugün yayınladığımız Enflasyon Raporunda verilen ana mesaj, enflasyonda ikna edici bir düşüş görülene kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceğidir. Bu doğrultuda gerekirse ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir. Amacımız enflasyonu önce tek hanelere indirmek, sonrasında üç yıllık bir zaman diliminde nihai hedefimiz olan yüzde 5'e yaklaştırmaktır" dedi ve ekledi: 

"Enflasyonun bahsettiğim bu hedefler doğrultusunda gerçekleşmesi için fiyatlama davranışlarını etkileyen bütün unsurlar yakından takip edilerek para politikası gerekli sıkılıkta tutulmaya devam edilecektir." 

TCMB 2019 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 15.2'den yüzde 14.6'ya düşürürken, TL cinsinden ithalat fiyatları varsayımındaki gerileme yılsonu enflasyon tahminine 0.5 puan düşürücü yönde katkı yaptı. Yılın son çeyreğinde tüketici enflasyonunun Ekim Enflasyon Raporu tahminlerine göre 3.2 puan aşağıda gerçekleşmesi ve enflasyonun ana eğiliminde vergi indirimi etkisi haricinde gözlenen gerileme ise yıl sonu tahminini 0.4 puan aşağı etkiledi. 

Bu yıla ilişkin enflasyon tahmininde vergi ayarlamaları ve yönetilen/yönlendirilen fiyat varsayımındaki güncelleme 0.2 puan yukarı yönlü olurken çıktı açığının düşürücü yönde etkisi 0.3 puan oldu. 

Asgari ücrette yapılan artışın ardından ekonomistlerin enflasyona etkisi üzerindeki hesaplamaları 1.5-2 puana ulaşabileceğini öngörmüşken enflasyon raporunda bu konuda, "Birim işgücü maliyetleri üzerinden yıl sonu enflasyon tahminine 0.4 puan yükseltici etki geleceğini hesaplıyoruz" görüşüne yer verildi. 

Reuters anketlerine göre bu yıl TCMB'nin yüzde 24 seviyesindeki politika faizini yıl sonunda yüzde 19.75'e kadar indirmesi bekleniyor. Ancak faiz indirimlerinin zamanlamasına ilişkin ise ortak bir beklenti henüz tam olarak oluşmadı. 

Bazı işlemciler TCMB'nin yerel seçimleri de gözeterek mümkün olduğunca erken bir indirim tercih edebileceğini öngörerek TL fiyatlamalarına bu endişeyi yansıtırken ay başındaki PPK toplantısında da verilen sıkı duruş mesajlarının bugün daha da kuvvetli bir şekilde tekrarlanması ise bu fiyatlamaları ortadan kaldırdı. 

Etiketler: dolar euro
REKLAMI KAPAT X