Dolar yaklaşık üç ayın en düşük seviyesine indi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar yaklaşık üç ayın en düşük seviyesine indi
Doviz.com
11.11.2022 10:16

Dolar endeksi, beklentilerin altında gelen ABD enflasyon verisinin ardından Fed'in faiz artırım hızının yavaşlayacağı beklentilerinin artmasıyla, yaklaşık üç ayın en düşük seviyesine indi.

Dolar endeksi, ağustos ortasından bu yana en düşük seviyesine geriledikten sonra, 107,8411 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar/TL, bugün saat 10:15 itibarıyla 18,5707 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar, parite değerinin üzerine çıkarak, %0,25 artışla 1,0221 seviyesinden işlem görüyor.

10 yıllık ABD tahvillerinin getirisi ise %4'ün altına düşerek son bir ayın en düşük seviyesine indi.

Perşembe günü açıklanan ABD TÜFE verisi, ekim ayında %7,7 ile son dokuz ayın en yavaş artışını gösterdi.

Bu veri, Fed'in bu yıl gerçekleştirdiği bir dizi keskin faiz artışının enflasyonu düşürme yönünde amaçlanan etkiyi yaratmaya başladığını gösterdi. Ayrıca Fed'in önümüzdeki aylarda faiz artırım hızını yavaşlatacağı yönündeki beklentileri de artırdı.

CME'nin verilerine göre, Fed'in Aralık ayında 50 baz puanlık (bps) bir artış yapacağına dair piyasa beklentisi böylelikle, %56,8 seviyesinden %80'in üzerinde bir seviyeye yükseldi. 75 baz puan artış beklentisi ise %5'in altına düştü.

Bu değişim ayrıca, ekonomiye zarar vermekten kaçınmak için, önümüzdeki aylarda daha küçük miktarlarda faiz artışının yapılması gerektiğini belirten Fed üyelerinin sayısının arttığı bir dönemde geldi.

Fed yetkilileri ise, bu ayın başındaki toplantısında böyle bir hamleyi değerlendirebileceklerinin sinyalini vermişti.

Ancak, enflasyonun hala Fed'in %2'lik hedefinin oldukça üzerinde olduğu göz önüne alındığında, Fed’in yakın zamanda faiz artırım döngüsünü durdurması pek olası görünmüyor.

ING analistleri paylaştıkları bir notta, "Fed'in %2’lik enflasyon hedefinin oldukça üzerinde kalması nedeniyle, faiz artışlarına devam edilecektir. Ancak enflasyon verileri, aralık ayındaki para politikası toplantısında, 50 baz puanlık bir artış yapılması için destekleyici oldu.” dedi.

Risk odaklı piyasalar ise, Fed'in aralık ayındaki para politikası toplantısında daha küçük miktarda bir faiz artışı yapılabileceği beklentisiyle ralli gerçekleştirdi. Wall Street endeksleri de perşembe günü keskin bir şekilde yükseldi.

REKLAMI KAPAT X