Dolar yatırımcısı, cuma günü ABD tarım dışı istihdam verisinin açıklanmasının ardından, gözünü perşembe günü açıklanacak enflasyon verisine çevirdi.
Dolar endeksi geçen hafta 110 seviyelerine düştükten sonra 112,83 seviyesine yükselerek dengelenmişti. Haftanın ilk gününde de %0,43 artışla 113,2134 seviyesinden işlem görüyor.
Euro/dolar yeni haftada %0,52 düşüşle 0,9692 seviyesinden işlem görüyor.
Dolar/TL ise haftaya hafif satıcılı başlayarak %0,21 düşüşle 18,5774 seviyesinden işlem görüyor.
Dolar endeksi, geçtiğimiz haftanın sonunda açıklanan istihdam verisinin ABD işgücü piyasasının güçlü kaldığını göstermeye devam etmesi ve Fed’in bu sebeple şahin tutumuna devam edeceğinin beklenmesi sebebiyle yükselmeye devam ediyor.
Ayrıca perşembe günü yüksek gelmesi beklenen enflasyon verisi de Fed’in daha yüksek faiz artışına gideceği beklentilerini kuvvetlendiriyor.
Cuma günü açıklanan verilere göre ABD'de işsizlik oranı geçen ay beklenmedik bir şekilde düştü ve tarım dışı istihdam 263 bin kişi arttı. Bu veri ABD iş gücü piyasasının sağlamlığı açısından piyasalar tarafından yakından takip ediliyordu.
Bu hafta perşembe günü açıklanacak olan enflasyon verisinin ise yıllık bazda %8,1'lik bir artış göstermesi bekleniyor.
Politika yapıcıların özellikle takip ettiği çekirdek enflasyonun ise %6,5'e yükselmesi bekleniyor.
Westpac stratejisti Sean Callow, verilerin doların yükselişi için sağlam bir katalizör olduğunu belirtiyor.
Callow, bu veriler ABD ekonomisinin çökmediğinin bir başka kanıtı dedi ve Fed'in önümüzdeki üç haftayı da faiz oranları hakkında aynı şeyi söyleyerek geçireceğini belirtti.
Analistler, önümüzdeki ay Fed’in 75 baz puanlık bir faiz artırımı ve mayıs ayına kadar da 150 baz puandan fazla sıkılaştırma yapmasını beklediklerini söylüyor.
Bu veriler ışığında ABD 10 yıllık hazine getirileri de haftalık kapanışını yükselerek tamamladı ve %3,88 seviyesinden işlem görüyor.
OPEC+ grubunun üretimde arzı kısmayı kabul etmesinin ardından da brent petrol kontratları geçen hafta %11'den fazla artış gösterdi.
Yükselen petrol fiyatları ve jeopolitik gerginlik ise büyüme konusunda tedirginlik yaratarak Avrupa'daki enerji ithalatçısı para birimleri üzerindeki baskıyı artırdı.