Dolar yeni haftaya yükselişle başladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar yeni haftaya yükselişle başladı
Doviz.com
21.11.2022 10:51

Dolar endeksi, yeni haftaya yükselişle başlayarak 11 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Dolar/TL, bugün saat 10:45 itibarıyla 18,6184 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar%0,52 düşüşle 1,0269 dolara gerileyerek, 14 Kasım'dan bu yana en düşük seviyesinden işlem görüyor.

Sterlin/dolar, %0,40 düşüşle 1,1831 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise, %0,42 artışla 107,4191 seviyesinden işlem görüyor.

Beklenenden daha soğuk gelen ABD enflasyon verilerinin ardından Fed yetkililerinin şahin yorumları, yatırımcıların faiz artırımlarında yavaşlama umutlarını azalttı ve kasım ayı başındaki keskin düşüşlerden sonra dolar güç kazanmaya başladı.

Bank of Singapore FX stratejisti Moh Siong Sim, konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Fed, ekim ayı enflasyon verilerinin ardından piyasada hakim olan güvercin beklentiye karşı çıktı. Bu da doların yeniden güç kazanmasını destekledi." ifadelerini kullandı.

Ayrıca analistler, doların güç kazanma arayışında Çin'deki ekonomik belirsizliklerin artmasının da etkili olduğunu belirtti.

Çin'in başkenti Pekin 20 Kasım'da iki ölüm vakası bildirirken, şehrin en kalabalık bölgesi pazartesi günü şehrin sakinlerini evde kalmaya çağırdı. Artan vakalar ve yeni ölümler, ekonomiyi daraltan katı pandemi kısıtlamalarında erken bir gevşeme ihtimalini de ortadan kaldırdı.

Commonwealth Bank of Australia FX stratejisti Carol Kong, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Çin'in Sıfır-Covid politikası piyasalarda önemli bir dalgalanma kaynağı olmaya devam edecek." dedi.

Ukrayna'nın Zaporizhzhia nükleer santraline yönelik ağır bombardıman nedeniyle Rusya-Ukrayna savaşında gerginliğin artması ihtimali de, doların güvenli liman algısını koruyarak yeniden yükseliş çabasına girmesinde etkili oldu.

Ancak son yükselişe rağmen dolar endeksi, Temmuz 2020'den bu yana en kötü aylık performansını sergilemeye devam etti.

Bu sebeple yatırımcılar, dolardaki yükselişin devam edip etmeyeceğine dair herhangi bir ipucu bulmak için çarşamba günü açıklanacak olan Fed'in kasım ayı faiz toplantısının tutanaklarını bekliyor.

REKLAMI KAPAT X