Dolarda Çin etkisi: Risk iştahı artış gösterdi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolarda Çin etkisi: Risk iştahı artış gösterdi
Doviz.com
01.03.2023 10:46

Çin'in imalat faaliyetlerinin Nisan 2012'den bu yana en hızlı şekilde genişlemesi ve tahminleri aşmasının ardından küresel piyasalarda risk iştahı artarken, dolardaki yükseliş de soğudu.

Dolar/TL, bugün saat 10:30 itibarıyla %0,01 artışla 18,8856 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise %0,25 düşüşle 104,7092 seviyesinden işlem görüyor.

Çin'in ocak ayında 50,1 olan resmi imalat satın alma yöneticileri endeksinin (PMI) geçen ay 52,6'ya yükselmesiyle Yuan, Avustralya ve Yeni Zelanda doları Çin ekonomik verilerinden en çok yararlananlar arasında yer aldı.

Benzer şekilde, Çin'in imalat dışı faaliyetleri şubat ayında daha hızlı büyürken, geçen ayki Caixin/S&P Global imalat PMI değeri de aynı şekilde piyasa beklentilerini aşmıştı.

Onshore yuan kabaca %0,4 artışla dolar başına 6,9040 seviyesindeyken, offshore yuan %0,6'lık daha belirgin bir artışla dolar başına 6,9143 seviyesine yükseldi.

OCBC'de döviz stratejisti olan Christopher Wong, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Güçlü Çin PMI verileri, Çin'in yeniden açılış ticaretine biraz hayat verdi." değerlendirmesinde bulundu.

Euro/dolar ise bir önceki seanstaki kayıplarının bir kısmını telafi ederek %0,37 artışla 1,0614 dolara yükseldi.

Salı günü açıklanan verilere göre, Euro Bölgesi'nin en büyük iki ekonomisinde enflasyon şubat ayında beklenmedik bir şekilde yükselirken, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz artırım beklentileri ise artış göstermişti.

Macquarie'nin küresel döviz ve kur stratejisti Thierry Wizman, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Hala yüksek olan ABD enflasyonunun Fed'in daha fazla sıkılaştırma yapacağına işaret ederken, ECB'nin Fed'den daha fazla sıkılaştırma yapması gerekiyor." dedi.

İngiltere'nin Avrupa Birliği ile Brexit sonrası Kuzey İrlanda ticaret anlaşması yapmasının ardından hafta başında %1 yükselen Sterlin/dolar ise %0,23 artışla 1,2052 dolara yükseldi.

Para birimlerinden oluşan bir sepet karşısında, ABD dolarının performansını ölçen dolar endeksi ise şubat ayında yaklaşık %3 artarak dört aylık bir kayıp serisinin ardından ilk aylık kazancını elde etti, zira son haftalarda ABD'den gelen güçlü ekonomik veriler Fed'in faiz artırımında daha fazla yol kat etmesi gerektiği yönündeki piyasa beklentilerini artırmıştı.

Vadeli işlem fiyatlamaları şu anda Fed fon oranının eylül ayına kadar %5,4 civarında zirve yapacağına işaret ediyor.

Rabobank küresel stratejisti Michael Every ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Fed'in %5,5'e gideceğini ve %6 riskinin masada olduğunu belirtti. 

Every ayrıca, Fed'in faiz artışlarına diğer merkez bankalarının eşlik edememesi durumunda dolardaki yükselişin hız kazanabileceğini belirtti. 

REKLAMI KAPAT X