Dolarda enflasyon verisi öncesinde son durum

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolarda enflasyon verisi öncesinde son durum
Doviz.com
14.02.2023 10:57

ABD'nin açıklayacağı enflasyon verisi öncesinde dolar endeksi son bir ayın zirvesinden miktar geri çekilirken, dolar/TL ise ılımlı yükselişini sürdürerek 18,85 seviyesine yaklaştı. 

Dolar/TL, bugün saat 10:45 itibarıyla %0,04 artışla 18,8471 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar%0,11 artışla 1,0732 seviyesinden işlem görüyor.

Sterlin/dolar%0,11 artışla 1,2147 seviyesinden işlem görüyor. 

Dolar endeksi ise %0,10 düşüşle 103,1738 seviyesinden işlem görüyor.

Bugün TSİ 16:30'da ABD Çalışma Bakanlığı, ocak ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verilerini açıklayacak.

Ocak ayında enflasyonun yıllık bazda bir önceki aya göre düşmesi beklenirken; analistler, enflasyonun Fed'in hedefinin oldukça üzerinde kalmaya devam etmesini bekliyor.

Buna göre, Reuters anketine katılan analistler, ocak ayında manşet TÜFE'nin %0,5 artmasını beklerken, çekirdek TÜFE'nin %0,4 seviyesine çıkacağını öngörüyor. Yıllık bazda ise tüketici fiyatlarının baz etkisiyle aralık ayındaki %6,5 seviyesinden %6,2'ye inmesi bekleniyor.

Piyasalar ayrıca çekirdek enflasyonda beklenenden daha büyük sürprizler yaşanabileceğini ve bunun da ABD Merkez Bankası'na bu yıl faiz oranlarını artırmak için daha fazla alan yaratabileceğini düşünüyor.

Morgan Stanley Başekonomisti Seth Carpenter, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bizim için sonuç iki yönlü olacak. Birincisi, enflasyonun düştüğü ve bu sebeple faiz artışlarında yumuşak bir inişin olmayacağı senaryo. İkincisi ise enflasyonun beklenenden yüksek kaldığı ve Fed'in bu sebeple daha fazla sıkılaştırmaya gidebileceği senaryo. Ancak, her iki senaryoda da enflasyonun bu yılki hedefe dönmesi zaman alacaktır." ifadelerini kullandı.

Hazine tahvilleri ise veri öncesinde büyük ölçüde sabit kalırken, gösterge 10 yıllık devlet tahvillerinin getirisi 2 baz puan gevşeyerek %3,6978 indi.

İki yıl vadeli tahvillerin faizi ise üç ayın en yüksek seviyesinden uzaklaşarak %4,5095 seviyesinde seyretti.

Veri öncesi piyasa fiyatlamalarında ABD Merkez Bankası'nın (Fed) mart ayı toplantısında faizleri 25 baz puan artırmasına yüzde 88 ihtimal verildiğini hatırlatan analistler, ekonomide istenen soğumanın gerçekleşmediğine işaret eden güçlü istihdam verilerinin ardından fiyatlamalara giren 50 baz puanlık faiz artırımının ise yüzde 12 ile zayıf bir olasılık olarak görüldüğünü söyledi.

Analistler, açıklanacak verinin ardından piyasalarda hareketliliğin artabileceği uyarısında da bulunurken, yatırımcıları temkinli olmaya çağırdı.

Analistler ayrıca yurt içinde Kahramanmaraş merkezli depremlere ilişkin haber akışının gündemin odağındaki yerini koruduğunu belirterek, piyasaların bugün gerçekleşecek Kabine Toplantısını beklediğini;  yurt dışı veri gündeminde ise ABD'de enflasyon verilerinin yanı sıra Euro Bölgesi büyüme verisinin yakından izlenileceğinin altını çizdi. 

REKLAMI KAPAT X