Dolarda Gerileme Devam Etti

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolarda Gerileme Devam Etti
Doviz.com
19.11.2017 21:54

Özel Savcı Mueller’in, ABD’nin 2016 seçimlerine Rusya’nın müdahalesi soruşturması çerçevesinde Trump’ın seçim kampanyası yöneticilerine çağrı göndermesi Cuma günü piyasaların yönünü belirleyen önemli gelişmelerden biri oldu.  Piyasalarda Cumhuriyetçilerin vergi yasası taslağının yasalaştırılmasını başarmalarının kolay olmayacağı algısı hakim olunca dolar temel para birimleri karşısında değer kaybetti, Wall Street ve ABD hazine bonoları da geriledi.

Doların altı temel para birimi karşısında değerini ölçen dolar endeksi DXY 93.645’e geriledi (-%0.31).  Dolar endeksinin hafta başından beri kaybı ise %0.08 oldu. 

EUR /USD paritesi 1.1796’ya yükseldi (+% 0.23)   USD/JPY paritesi ise %0.82 geriledi.

Doların temel para birimleri ve hemen hemen tüm gelişen para birimleri karşısında değer kaybetmesine yol açan piyasalara hakim olan vergi tasarısının yasalaşmasının zora girdiği algısı aynı zamanda Wall Street’in ve hazine bonolarının getirilerinin de gerilemesine neden oldu. 

Perşembe günü vergi reformu tasarısının Temsilciler Meclisinde onaylanmasıyla dikkatler Senato’ya yöneltildi. Bir grup Cumhuriyetçi senatör ve Donald Trump’ın desteklediği diğer vergi reformu tasarısının Senato’da ay sonundan önce oylanması bekleniyor.  Sürecin uzaması yatırımcıları tedirgin ediyor.

ABD’de konut inşaatı başlangıçlarının 12  ayın en yüksek seviyesine çıktığı açıklandıktan sonra kısa süren bir yükseliş trendine giren dolar fazla tutunamayarak yeniden geriledi.

Cuma günü 3.8647’den açılan USD/TL paritesi ise Türkiye ile ABD arasındaki politik gerginliğin dozunun artmasıyla 3.8512-3.9037 aralığında seyrettikten sonra %0.33 değer kazanarak 3.8773 seviyesinden kapandı.

REKLAMI KAPAT X