Dolarda istihdam verisi öncesinde sakin seyir sürüyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolarda istihdam verisi öncesinde sakin seyir sürüyor
Doviz.com
07.10.2022 09:56

Fed’i para politikasında bir süre daha agresif bir sıkılaşmaya itmesi beklenen ABD tarım dışı istihdam verisi öncesinde dolar endeksi sakin bir seyir izliyor.

Dolar endeksi, yıl içinde yaklaşık yüzde 17 artış göstermesinden sonra bugün de yüzde 0,20 artışla 112,4843 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar/TL, bugün itibarıyla yatay bir seyirle 18,5853 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar paritesi yüzde 0,24 düşüşle 0,9767 seviyesinden işlem görüyor.

Son dönemdeki artışı doların yükselmesine yardımcı olan ABD 10 yıllık gösterge faizleri de yüzde 3,85 seviyesinden işlem görüyor.

New York'taki OANDA'da kıdemli piyasa analisti olan Edward Moya, bu hafta döviz kurlarındaki durgunluğu fırtına öncesi sessizlik olarak tanımladı ve bu sessizliğin tarım dışı istihdam sonrası bozulabileceğine işaret etti.

ABD'nin tarım dışı istihdam raporu bugün açıklanacak ve ekonomistler ağustos ayındaki 315.000 rakamına kıyasla bu rakamın eylül ayında 250.000’e inmesini bekliyor.

Moya ayrıca, Fed'in mesajlarında tutarlı olduğunu ve faiz artışlarına devam edeceğini belirtti. Bunun ise ancak enflasyonun düştüğünü görmeye başladığımızda değişeceğini söyledi.

Chicago Fed Başkanı Charles Evans perşembe günü yaptığı açıklamada, Fed'in yüksek enflasyonu düşürmek için borçlanma maliyetlerini artırması nedeniyle, politika faizinin 2023 yılı ikinci çeyreğinde yüzde 4,5 ile yüzde 4,75 seviyelerine yükselebileceğini söyledi.

Şu anda döviz piyasalarını yönlendiren en önemli faktör olarak, merkez bankalarının özellikle de Fed'in, faiz oranlarında ne ölçüde artış gerçekleştireceği bulunuyor.

Politika yapıcıların öncelikli olarak enflasyon konusunda endişelenmekten, yavaşlamaya geçen ekonomik büyümeyi de göz önünde bulundurmaya devam edip etmeyecekleri de kısa vadede doların seyri için önemli bir soru işareti olarak bulunuyor.

Analistler bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin ardından önümüzdeki hafta da ABD enflasyon verilerinin küresel piyasalar tarafından yakından izleneceğini belirtti.

REKLAMI KAPAT X