Dolarda rekor serisi sürüyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Dolarda rekor serisi sürüyor
Doviz.com
04.10.2023 12:16

Dün açıklanan enflasyon rakamları sonrasında başta dolar ve euro olmak üzere döviz kurları Türk Lirası karşısındaki yükselişine devam ediyor.

Fed'in faiz oranlarını bir süre daha yüksek tutacağı beklentisiyle ABD'nin 30 yıllık tahvil getirisi 2007'den bu yana en yüksek seviyeye yükselirken, Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, Fed’in bu yıl faiz oranlarını bir kez daha artırması ve ardından bir süre daha yüksek seviyelerde tutması gerekeceğini söyledi.

Bu gelişmelerin etkisi ile dolar endeksi dün 107 seviyesine kadar çıkarak son 10 ayın zirvesine ulaştı.

Dolar endeksi bugün saat 12.00 itibarıyla ise yüzde 0,26 gerileme ile 106,53 seviyesine geriledi.

Dolar endeksinin bugünkü gerilemesinde ABD Temsilciler Meclisi’nde yaşanan gerilim etkili olurken, bu gerilimin itici gücünü, kendi partisinin oyları ile koltuğundan edilen ilk Meclis Başkanı McCharthy oluşturdu. ABD'de McCarthy'nin görevden alınması sonrası Kongre'de de adeta kilitlenme yaşandı.

İLGİLİ HABER ABD Temsilciler Meclisi tarihinde bir ilk gerçekleşti ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy'nin görevine, kendisinin de üyesi olduğu Cumhuriyetçi Parti içerisindeki aşırı sağcı grubun önergesiyle son verildi. Böylelikle McCharthy, kendi partisinin oyları ile koltuğundan edilen ilk meclis başkanı oldu.

Ancak yüksek faiz oranları ve daha yüksek faiz beklentileri hisse senedi piyasalarına yönelen parayı çekmeye başardı. Buna göre dün önde gelen ABD borsalarında %2'ye varan oranlarda düşüş görüldü.

Bu gelişmelerin ortasında piyasalar ise ABD Merkez Bankası’nın kasım ayında %28,7 ihtimal ile 25 baz puanlık artış gerçekleştirmesini beklemeye başladı.

Kaynak: CME FedWatch

Yurt içi gündem

Yurt içi piyasada ise TCMB Başkanı Erkan dün Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bir sunum gerçekleştirdi.

Sunumda dikkatleri üzerine çekecek yeni bir bilgi yer almasa da, gerçekçi görüş ve değerlendirmelerde kararlı olunduğu görüldü.

Buna göre canlı seyreden iç talebin enflasyon ve cari açığa yol açtığına işaret eden Başkan Erkan, sıkı para politikası sürecinin altını bir kez daha çizerken dezenflasyon sürecinin Haziran 2024’te başlayacağını söyledi.

İLGİLİ HABER TCMB Başkanı Erkan'dan fiyat istikrarı açıklaması: Akaryakıt, enflasyonda risk unsuru olmayı sürdürecek Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, Meclis komisyonunda yaptığı sunumda, büyümeden ödün vermeden de dezenflasyonun sağlanabileceğini belirtirken, akaryakıt fiyatlarının enflasyonda risk unsuru olmayı sürdüreceğini duyurdu.

Erkan: Kuru tutma niyetimiz olsaydı, böyle artmazdı

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın sunumu sonrasında ise milletvekilleri Başkan Erkan'a sorularını yöneltti. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yöneltilen sorulardan biri de döviz kuru ile ilgiliydi. 

Kura müdahaleye ilişkin sorular üzerine Erkan, "Kuru tutma gibi bir niyetimiz olsaydı göreve geldiğimizden sonra gördüğümüz kur artışları yaşanmazdı. Merkez Bankası, kurların düzeyini ya da yönünü belirleme amaçlı döviz alımı ya da satım alımı işlemlerini kesinlikle yapmamaktadır. Bizim kur hedefimiz yok. Dünyadaki bütün küresel merkez bankalarının yaptığı gibi spekülatif atak söz konusu olduğu zaman, aşırı oynaklığı engellemek adına yapılır ve bu da geldiğimizden beri minimal seviyededir." şeklinde yanıt verdi.

İlk yarıda TCMB 90, Hazine 60 milyar TL KKM desteği ödedi

Kur korumalı mevduat (KKM) uygulaması çerçevesinde 2022'de yaklaşık 70 milyar lira ödeme yapıldığını söyleyen Erkan, Hazine ve Maliye Bakanlığında bu rakamın yaklaşık 90 milyar lira olduğunu bildirdi.

Öte yandan Erkan, yeni banknot basımı ve paradan sıfır atılmasına yönelik kendisine yöneltilen soruya, "Şu an gündemimizde ne sıfır atma ne de 500'lük banknot var. Üst değerli banknota ihtiyaç duyulup duyulmadığı, hem makro ekonomik ve finansal analizler hem de teknik olarak yapılan değerlendirmenin sonucuna göre belirlenmektedir." şeklinde yanıt verdi.

İLGİLİ HABER 500 TL’lik banknot basılacak mı, paradan sıfır atılacak mı?: TCMB Başkanı Erkan yanıtladı Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, başta 500 TL’lik baknot basılması ve paradan sıfır atılması olmak üzere milletvekillerinin kendisine yönelttiği soruları yanıtladı.

TCMB, fiyat artışlarının sebeplerini değerlendirdi

TCMB’nin bugün yayımladığı enflasyon değerlendirmesinde de üniversite ücreti, okul servisi ve yurt ücreti gibi eğitimle bağlantılı kalemlerin yüksek fiyat artışlarını tetiklediği bildirildi.

Ancak bugünkü raporda, Türk lirasında yaşanan değer kaybı, ücret artışı ve vergi düzenlemeleri kaynaklı gecikmeli etkilerin zayıfladığı ve aylık fiyat artışlarının hizmetler ile alkol-tütün dışında kalan gruplarda yavaşladığı paylaşıldı.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası eylül ayı fiyat değişimlerine ilişkin değerlendirmesini yayımladı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), eylül ayı fiyat gelişmeleri raporunda enflasyonda hangi kalemin en fazla etkiyi yarattığını duyurdu.

Dün TÜİK'in açıkladığı eylül ayı enflasyon rakamlarında ise aylık TÜFE’nin %4,8 artarken, yıllık TÜFE’nin %61,5 ile bu yılın zirvesine çıktığı görülmüştü.

Bu gelişmelerin ardından yurt içi piyasaların odağında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Londra'da yatırımcı toplantılarında vereceği mesajlar olacak.

Öte yandan bugün yurt içinde reel efektif döviz kuru, yurt dışında ise Euro bölgesi perakende satışlar ile ABD ADP özel sektör istihdam verileri yakından takip edilecek.

REKLAMI KAPAT X