Dolarda soğuma sürüyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolarda soğuma sürüyor
Doviz.com
18.10.2022 10:12

Dolar, İngiltere’nin vergi indirimlerinden vazgeçmesi ve küresel piyasalarda risk iştahının tekrar canlanmasıyla, soğumaya devam ediyor.

Dolar, haftanın ilk işlem gününde diğer para birimleri karşısında değer kaybettikten sonra bugün de %0,18 düşüşle 111,8917 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar/TL, TCMB’nin bu hafta perşembe günü açıklayacağı faiz kararı öncesinde, dolardaki soğumaya rağmen faiz indirimi beklentisiyle 18,5871 seviyesinden yatay işlem görüyor.

Euro/dolar, bugün saat 10:00 itibarıyla 6 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesine ulaşarak 0,9874 seviyesinden işlem görüyor.

Sterlin/dolar, 5 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesi olan 1,1410 dolara ulaştıktan sonra 1,1353 seviyesinden işlem görüyor.

Başbakan Liz Truss tarafından yeni maliye bakanı olarak atanan Jeremy Hunt, sterlinin rekor düşük seviyelere indiği ve İngiltere Merkez Bankası'nın müdahale etmek zorunda kaldığı piyasa kargaşasına yol açan 45 milyar sterlinlik vergi indirimlerini iptal etti.

Dolar, İngiltere'nin yeni maliye bakanının vergi indirimlerini iptal etmesinin ardından, pazartesi günü önemli para birimleri karşısında düşüşe geçti.

ForexLive'ın baş döviz analisti Adam Button, "İngiltere hükümetinin açıkladığı büyük değişiklik sterline olan inancı tazeleyerek, doları baskılamaya başladı." değerlendirmesinde bulundu.

IG'nin baş piyasa analisti Chris Beauchamp, "Piyasa şimdilik yeni maliye bakanının piyasaları düzene sokmasından memnun görünüyor" ifadesini kullandı.

Bank of America'nın beklenenden daha az düşen bilançosu ise piyasalarda risk iştahının tekrar yükselmesine yardımcı oldu.

Analistler ayrıca, ABD'li tüketicilerin harcamalarının beklentilerin altında kalmasına rağmen, güçlü kalmaya devam ettiğinin görülmesinin de piyasalardaki risk algısının kuvvetlemesi üzerinde etkili olduğunu belirtti.

Louis Fed Başkanı James Bullard, cumartesi günü yaptığı açıklamada, Fed'in hızlı faiz artışlarının doların gücüne katkıda bulunduğunu ancak Fed’in faiz artışlarının hızını yavaşlatmaya başlaması durumunda bunun tersine dönebileceğini belirtti.

Ancak son dönemlerdeki zayıflamaya rağmen, özellikle Fed'in yükselen enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını artırmaya devam etmesi beklentisi nedeniyle doların önümüzdeki aylarda değer kazanması ihtimalini de analistler göz ardı etmiyor.

Piyasalar, Fed'in kasım ayında faiz oranlarını 75 baz puan artırmasını neredeyse %100 olarak fiyatlıyor.

Fed'in sürdürdüğü faiz artışı eğilimi, bu yıl Asya para birimleri üzerinde ağır bir baskı oluşturmuştu. Analistler, bu baskının devam edebileceği uyarısında bulunuyor.

Yükselen faiz oranları aynı zamanda ABD'de olası bir resesyon endişesini de artırırken, ekonomistler dünyanın en büyük ekonomisinin önümüzdeki 12 ay içinde küçülme ihtimaline kesin gözüyle bakıyor.

REKLAMI KAPAT X