Dolarda yukarı yönlü ivmelenme sürerken yatırımcılar faiz kararlarına odaklandı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolarda yukarı yönlü ivmelenme sürerken yatırımcılar faiz kararlarına odaklandı
Doviz.com
22.03.2023 12:41

Dolar/TL’de yukarı yönlü ivmelenme sürerken; yurt içi piyasalarda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yarın açıklayacağı faiz kararı, küresel çapta ise Fed’in bugün açıklayacağı faiz kararı yatırımcılar tarafından merakla bekleniyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun Şahap Kavcıoğlu başkanlığında yarın toplanması beklenirken, aynı gün saat 14:00’da TCMB’nin faiz kararı da açıklanacak.

Merkez Bankası son olarak, politika faizini 50 baz puan düşürerek yüzde 9’dan yüzde 8,5 seviyesine çekmişti.

Bu faiz kararının ardından paylaştığı karar metninde ise TCMB, “Depremin yakın vadede ekonomik aktiviteyi etkilemesi beklenmekle birlikte orta vadede Türkiye ekonomisinin performansı üzerinde kalıcı bir etkide bulunmayacağı öngörülmektedir.” ifadelerine yer vermişti.

Merkez Bankası ayrıca “Uygulanan bütüncül politikaların desteğiyle enflasyonun seviyesinde ve eğiliminde iyileşmeler görülmeye başlanmakla birlikte depremin yol açtığı arz-talep dengesizliklerinin enflasyon üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir.” diyerek enflasyonda iyileşmenin görüldüğüne de vurgu yapmıştı.

Ancak enflasyonun yüksek seyretmeye devam etmesi ve depremlerin ekonomik etkilerinin beklentilerin üzerinde olabileceğinin düşünülmesi, yarınki faiz kararının önemini de artırdı.

Yarınki faiz kararı öncesinde yayımlanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre ise politika faizine ilişkin cari ay sonu ve 3 ay sonrasına yönelik beklentiler yüzde 8,50 olarak belirlendi. 

12 ay sonrası için politika faizi beklentisi ise yüzde 12,83 düzeyinde oluştu.

Yurt dışı tarafta ise dolar endeksi, Fed'in son dönemlerin en önemli faiz kararını açıklamasından önce aşağı yönlü ivmelenmesini sürdürüyor.

Analistler, özellikle bankacılık krizinin ardından piyasalarda oluşan risk duyarlılığıyla Fed’in faiz artışlarında yavaşlama beklentisi oluşmasının dolar endeksinin bu gerilemesinde etkili olduğunu belirtiyor.

Bu sebeple yatırımcılar, dolar endeksinin kısa vadeli seyri hakkında fikir sahibi olabilmek için bugün TSİ 21:00’da açıklanacak Fed’in faiz kararını bekleyecek.

ABD Merkez Bankası'nın faiz oranlarını 25 baz puan artırması beklenirken, azınlık bir kesim ise Fed'in faiz oranlarını değiştirmemesini bekliyor.

Bir ay önce ise 50 baz puanlık bir faiz artışı ihtimali piyasada hakimken, bankacılık sektöründe yaşanan gelişmeler, enflasyonla mücadele için faiz oranlarını artırmakta kararlı olan Fed’in kararlarını daha karmaşık hale getirdi.

Bu sebeple faiz kararının yanında Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları da Fed’in gelecek dönemlerde izleyebileceği yol haritası hakkında fikir vermesi açısından küresel piyasalar tarafından yakından takip edilecek.

REKLAMI KAPAT X