Dolardaki değer kaybı yeni haftada da sürüyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolardaki değer kaybı yeni haftada da sürüyor
Doviz.com
07.11.2022 12:45

Dolar endeksinde geçtiğimiz hafta Fed’in agresif tutumunu sürdürmesi sonrasında yaşanan değer kaybı, Çin'in “Sıfır-Covid” politikasına olan bağlılığını yinelemelesinin ardından küresel durgunluk endişesiyle yeni haftada da devam ediyor.

Dolar endeksi, geçtiğimiz hafta yaşanan sert düşüşlerin ardından, yeni haftada da %0,24 düşerek 110,4989 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar/TL, dolar endeksindeki volatiliteye rağmen, yatay hareketlere devam ederek 18,6061 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar, bugün saat 12:45 itibarıyla %0,24 artışla 0,9983 seviyesinden işlem görüyor.

Sterlin/dolar ise, %0,61 artışla 1,1444 seviyesinden işlem görüyor.

Çinli yetkililer hafta sonu ülkenin Covid-19 ile mücadelesinde mevcut katı politikasını sürdüreceğini tekrarlayarak, büyümenin yavaşlamasını etkileyen katı politikadan vazgeçilebileceği konusundaki umutları boşa çıkardı.

Bu politikanın küresel büyümeyi yavaşlatmaya devam edeceği ihtimali ise, merkez bankalarının gelecek dönemlerdeki faiz artışlarında yavaşlamaya gidebileceği beklentisini kuvvetlendirerek, doların haftaya değer kaybıyla başlamasına yol açtı.

Commonwealth Bank of Australia döviz stratejisti Carol Kong konuyla ilgili, "Çin'in Covid salgınlarına yaklaşımında hala çok kararlı olduğu göz önüne alındığında, para birimlerindeki herhangi bir ralli muhtemelen kısa ömürlü olacaktır." dedi.

Analistler ayrıca, ABD Çalışma Bakanlığı’nın cuma günü açıkladığı tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin üzerinde gelmesinin ardından dört Fed yetkilisinin aralık ayında gerçekleşecek para politikası toplantısında faiz artışında yavaşlamaya gidilebileceğini belirtmesinin de dolar endeksindeki geri çekilmenin üzerinde önemli bir etkisinin olduğunu belirtti.

Bu hafta ABD’deki Kongre seçiminin ve ABD’den gelecek enflasyon verisinin belirsizliği de, dolar endeksi üzerinde ek bir baskı oluşturdu.

Bu sebeple küresel piyasaların odağı salı günü gerçekleşecek ABD’deki ara seçimlere çevrildi. Bu ara seçim, Kongre'nin kontrolünün sağlanması ve Başkan Joe Biden'ın kalan iki yıllık görev süresindeki gündemlerinin belirlenmesi açısından küresel piyasaların yakından takip ettiği bir gelişme olacak.

Ayrıca, ABD’den bu hafta gelecek enflasyon verisininde, Fed’in gelecek dönemlerde alacağı faiz kararı üzerinde kritik öneme sahip olması nedeniyle, fiyatlamalar üzerinde etkili olması bekleniyor.

Fed faiz oranları vadeli işlemleri, Fed'in aralık ayındaki para politikası toplantısında 50 baz puanlık bir faiz artışına gitme olasılığını %69 olarak fiyatlıyor.

REKLAMI KAPAT X