Dolardaki geri çekilmenin hızı yavaşladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolardaki geri çekilmenin hızı yavaşladı
Doviz.com
17.11.2022 11:15

Beklentilerin üzerinde gelen ABD perakende satış verilerinin Fed'in daha şahin adımlar atacağı yönündeki ihtimalleri artırmasıyla, dolar endeksindeki geri çekilmenin hızı yavaşladı.

Dolar endeksi, bugün saat 11:15 itibarıyla %0,03 düşüşle 106,2114 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar/TL, dolar endeksindeki düşüşe rağmen %0,16 artışla 18,6185 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar ise, yatay hareketlerle 1,0394 seviyesinden işlem görüyor.

ABD’de perakende satışların ekim ayında beklentilerin üzerinde arttığının görülmesinin ardından, dolar endeksinde son günlerde yaşanan değer kayıplarının hızı yavaşladı.

Veriler, ABD ekonomisinin güçlü kalmaya devam ettiğini gösterirken, enflasyonun beklendiği kadar istikrarlı bir şekilde düşüp düşmeyeceği konusundaki şüpheleri artırdı.

Bu şüpheler ise, Fed’in önümüzdeki dönemlerde faiz artışlarına agresif bir şekilde devam edebileceği ihtimalini artırarak dolardaki düşüşün derinleşmesini engelledi.

Commonwealth Bank of Australia FX stratejisti Kim Mundy konuyla ilgili, "Piyasalar Fed'in para politikasında yavaşlamaya gitmesi için pozisyon alırken, ABD’de perakende satış verilerinin bu beklentiye büyük ölçüde meydan okuduğu görüldü." dedi.

Mundy ayrıca, "ABD ekonomisi tüketiciler tarafından yönlendiriliyor ve tüketiciler hala harcama yapıyorsa, enflasyonun bir süre daha yüksek kalabileceği söylenebilir." dedi.

Analistler, enflasyonun yüksek kalmaya devam etmesinin daha büyük faiz artışlarına gidilmesine sebep olabileceğini belirtti.

Ancak, ING ekonomisti Rob Carnell, doların zirveye ulaşmış olma ihtimalinin güçlü olduğunu belirterek, "Doların daha fazla yükseleceğini düşünmek için, gerçekten de beklemediğimiz bir sıkılaştırma olması gerekiyor.” dedi.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed), aralık ayında gerçekleştirilecek para politikası toplantısında faiz oranlarını 50 baz puan artırması bekleniyor.

REKLAMI KAPAT X