Dolardaki yükseliş yıl boyunca diğer para birimlerinde keskin kayıplara yol açtı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolardaki yükseliş yıl boyunca diğer para birimlerinde keskin kayıplara yol açtı
Doviz.com
17.10.2022 15:31

Dolar son günlerde soğuma yaşasa da, 1972 yılından bu yana ulaştığı rekor seviyeye yakın seyretmesi sebebiyle, diğer para birimleri üzerinde yıl boyunca keskin kayıplara yol açtı.

Dolar/TL, TCMB’nin bu hafta perşembe günü açıklayacağı faiz kararı öncesinde, faiz indirimi beklentileriyle saat 15:30 itibarıyla %0,13 artarak 18,5906 seviyesinden yatay işlem görüyor.

Euro/dolar, çarşamba günü açıklanacak Euro Bölgesi'nin enflasyon verisi öncesinde %0,33 artışla 0,9753 seviyesine yükseldi.

Sterlin/dolar, İngiltere'de Başbakan Liz Truss'un göreve başlamasıyla ortaya çıkan kargaşanın ardından, piyasalara güven vermek amacıyla vergi ve harcama planlarını öne çekeceğini açıklaması sonrasında %1,22 artışla 1,1313 seviyesine yükseldi.

Dolar/yen ise %0,1 artışla 148,89 seviyesinde yatay seyrediyor. Japon yetkililerin pazartesi günü piyasaya yönelik uyarılarını sürdürmesi nedeniyle, yatırımcılar paritede temkinli davranıyor.

Dolar/yuan paritesi Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in, ülkenin son dönemdeki ekonomik yavaşlamasının temel sebebi olan COVID-19 salgınıyla, mücadelelerini azaltmak gibi bir planı olmadığını söylemesinin ardından %0,14 artışla 7,2010 seviyesine yükseldi.

Analistler, dolarda yükselişin devamını bekleyenlerin, geçen hafta beklentilerin üzerinde gelen ABD enflasyon verisinin, kasım ayının başında gerçekleşecek FOMC toplantısında Fed'in daha şahin kararlar alması konusunda etkili olmasını bekliyor.

ABD'nin faiz oranlarında keskin artış beklentileri bölgesel duyarlılığı da olumsuz etkileyerek, çoğu Asya para biriminde keskin kayıplara yol açtı.

Dolardaki güçlenme, Çin ve diğer bölgesel piyasalardaki zayıflayan ekonomik eğilimlerle birleşince bu yıl Asya para birimlerine olan iştah oldukça azaldı ve birçok para birimi dolar karşısında rekor düşük seviyelere geriledi.

ING analistleri paylaştıkları bir notta, "Fed'in 1980'lerin başından bu yana en yüksek enflasyon tehdidiyle şimdi mücadele ettiğini ve bu sebeple faiz oranlarının artmaya devam etmesini beklediklerini" belirtti.

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi üyesi Martins Kazaks ise, hafta sonu Washington'da verdiği bir röportajda, "Mevcut trend göz önüne alındığında, bundan sonra duraklamaya gerek görmüyorum." dedi.

REKLAMI KAPAT X