Dolardaki yükselişin devamı için kritik hafta

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolardaki yükselişin devamı için kritik hafta
Doviz.com
19.09.2022 10:39

Dolar endeksindeki yükselişin devam edip etmeyeceğini bu hafta merkez bankalarından gelecek faiz kararları belirleyecek.

Dolar endeksi çarşamba günü Fed, perşembe günü Japonya Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın faiz kararlarını açıklayacağı haftanın başında yirmi yıllık zirvesine yakın seyrediyor.

Doları diğer altı büyük para birimi karşısında değerlendiren dolar endeksi, 2002 yılı ortasından bu yana ilk kez 7 Eylül tarihinde 110,79 seviyesine kadar yükseldi. Dolar endeksi, ECB’nin faiz artış kararının ardından 107,67'ye geri çekilmişti. Dalgalı geçen birkaç haftanın ardından geçtiğimiz hafta konsolide olan dolar endeksi yeni haftada yirmi yıllık zirvesine yakın seyrederek 110,0735 seviyesinden işlem görüyor.

Faiz kararları öncesinde dolar/TL yükselişine devam ediyor

Dolar/TL yeni haftanın ilk gününde 18,2925 lira seviyesinden işlem görüyor.

TCMB bir önceki faiz kararında ekonomik büyümenin yavaşlaması gerekçe gösterilerek sanayi ve istihdamda yukarı doğru ivmelenmenin sürdürülmesi için finansal koşullara destek olunması gerektiğini belirtti.

Son toplantıda 100 baz puan faiz indirimine giden TCMB’nin bu hafta gerçekleştirilecek para politikası toplantısında alacağı karar da piyasalar tarafından merakla bekleniyor. 

Ekonomistlere göre, diğer ülke ekonomilerden negatif ayrışarak gerçekleştirilecek yeni bir faiz indirimi, doların Türk lirası karşısında yükselişini hız kazanmasına sebep olabilir. 

Euro/dolar paritesi, 6 Eylül tarihinde yirmi yıllık dip noktası olan 0,9864 seviyesini görmüştü. 

Daha sonra ECB’nin sürpriz faiz artış kararı ile bir ayın en yüksek seviyesi olan 1,0198 dolar seviyesine ulaşmıştı. 

Bu iki rakam arasındaki dalgalanmanın ardından euro/dolar paritesi 1’in altında 0,9980 seviyesinden işlem görüyor.

Sterlin, cuma günü 37 yıllık en düşük seviyesi olan 1,1351 dolara ulaştıktan sonra yeni haftada 1,1391 dolar seviyesinden yatay hareketlerle işlem görüyor.

REKLAMI KAPAT X