Dolardan merkez bankalarının kararları öncesinde hızlı yükseliş

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolardan merkez bankalarının kararları öncesinde hızlı yükseliş
Doviz.com
08.06.2022 10:34

Dolar/TL, güne yükselişle başlamasının ardından 17,0990 seviyelerinde işlem görüyor.

Küresel merkez bankalarının enflasyonu dizginlemek için sıkılaştırma politikalarına hazırlanmaları beklenirken, çarşamba sabahı dolar hızlı bir şekilde yükseldi.

Saat 10:30 itibarıyla euro/TL yüzde 1,9 yükselişle 18,3445'ten, sterlin/TL yüzde 1,9 değer kazancıyla 21,5738'den satılıyor.

Dolar endeksi, yukarı yönlü hareketini dördüncü güne taşıdı ve 102,8 ile iki haftanın en yüksek seviyesini gördü. Euro/dolar paritesi ise 1,0683 ile önceki kapanış seviyesinin hemen altından işlem görüyor.

ABD Dolar Endeksi, saat 10:30 itibarıyla %0,24 artarak 102,58'e yükseldi.

USD/JPY paritesi %0,64 artışla 133,48'e yükseldi. Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) aşırı kolay para politikalarından vazgeçeceğine dair hiçbir belirti vermemesiyle yen 20 yılın en düşük seviyesine geriledikten sonra kaybını sürdürdü.

Ancak, Japonya ekonomisi toparlanıyor gibi görünüyor. Günün erken saatlerinde yayınlanan hükümet verileri, Japonya'nın gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) Ocak-Mart döneminde yıllık bazda %0,5, geçen ay yayınlanan %1,0'lik düşüşün ilk okumasından daha küçük olduğunu gösterdi.

ABD 10 yıllık faizleri %3 seviyesinin altında kaldı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Perşembe günü toplanacak ve daha fazla faiz artırımına zemin hazırlaması beklenen politika kararını açıklayacak.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen salı günü yaptığı açıklamada, enflasyonun yüksek kalmasını beklediğini ve Biden yönetiminin bütçe teklifinde bu yıl için %4,7'lik enflasyon tahminini artırmasının muhtemel olduğunu söyledi.

Küresel ekonomik görünüm kötü kalmaya devam etti. Dünya Bankası, yükselen emtia fiyatları, arz kesintileri ve merkez bankalarının faiz oranlarını artırma hamleleri nedeniyle bu yıl küresel büyüme tahminini Ocak ayındaki %4,1'lik tahmininden %2,9'a düşürdü. Yatırımcılar şimdi Fed'den faiz artırımı hakkında daha fazla ipucu için cuma günkü ABD tüketici fiyat endeksini (TÜFE) takip edecek.

REKLAMI KAPAT X