Döviz krizi yaşayan Mısır'dan devalüasyon kararı

Okuma Süresi: 1 Dakika
Döviz krizi yaşayan Mısır'dan devalüasyon kararı
Doviz.com
06.03.2024 16:03

Döviz krizi yaşayan Mısır Merkez Bankası, olağanüstü toplanarak faiz oranlarını yükseltti ve para biriminin değerinin piyasada belirlenmesine izin verdi.

Döviz kıtlığı yaşanan ve IMF’den milyarlarca dolarlık kredi arayışında olan Mısır Merkez Bankası, politika faizini bugün 600 baz puan artırarak yüzde 27,25’e çıkardı.

Para biriminin serbest bırakıldığını da bildiren Mısır Merkez Bankası'nın kararı sonrasında ise Dolar/Mısır Lirası paritesi bugün 30,9'dan 50,70'e kadar yükseldi. Böylece kurda yaklaşık yüzde 60'ın üzerinde artış kaydedildi. Söz konusu adım ile resmi dolar kuru da karaborsadaki değerine yaklaşmış oldu.

Mısır, son iki ylda para birimini dördüncü kez devalüe ederken, Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada ise ülkenin döviz kurlarının birleştirilmesinin çok önemli olduğu söylendi.

IMF ise Mısır'ı yüzde 30'a yaklaşan enflasyona karşı para politikasını sıkılaştırmaya ve daha esnek bir resmi döviz kuru benimsemeye teşvik etmişti.

İLGİLİ HABER Mısır, döviz krizini aşmak için sahil kasabasını BAE’ye sattı Mısır, başkent Kahire'nin yaklaşık 350 kilometre kuzeybatısında, Akdeniz kıyısında bulunan Ras El-Hekma bölgesinde yaklaşık 22 milyar dolar tutarında yatırım yapması için Birleşik Arap Emirlikleri ile anlaşıldığı yolundaki haberleri teyit etti.
REKLAMI KAPAT X