Döviz kurları akaryakıt sektörünü de karıştırdı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Döviz kurları akaryakıt sektörünü de karıştırdı
Doviz.com
26.04.2023 16:04

Döviz kurlarında resmi kur ile piyasa kuru arasındaki farkın açılması ve banka alış satış makasının 1 liranın üzerine çıkması, akaryakıt sektöründe de işleri karıştırdı. Buna göre ithalatçı firmalar, sektörün durumundan endişe duyduklarını belirtti.

14 Mayıs seçimleri öncesinde döviz piyasasında resmi kurlar ile piyasa kurları arasındaki farkın açılması, akaryakıt sektörünü de doğrudan etkiledi.

Merkez Bankası’nın (TCMB) yayımladığı gösterge niteliğindeki resmi dolar satış kuru 19,42 seviyesine yakın seyrederken, bankaların dolar satış kuru ise 20,50 seviyelerinden işlem gördü.

Emre Deveci’nin haberine göre, satış fiyatlamasını Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun belirlediği formüle ve resmi döviz kuruna göre yapan akaryakıt sektörü ise döviz piyasasında daha önce görülmedik bu durumdan derinden etkilendi.

Buna göre, ithalat yaparken bankadan 20,50’den dolar almaya başlayan tedarikçi firmalar, bunu akaryakıt dağıtım şirketlerine yansıtmaya başladı ancak fiyatlama 19,40’lık resmi dolar kuruna göre yapıldığı için ve ikili kur durumunun ne kadar süreceği belirsiz olduğu için sektör fiyatlama yapmakta zorluk çekti.

Akaryakıt fiyatları nasıl hesaplanıyor?

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor.

Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.

REKLAMI KAPAT X