Döviz kurları rekora koşuyor: Dolar/TL, sterlin/TL, euro/TL

Okuma Süresi: 2 Dakika
Döviz kurları rekora koşuyor: Dolar/TL, sterlin/TL, euro/TL
Doviz.com
04.04.2023 12:39

Küresel piyasalarda dolar endeksi, ABD’den gelen zayıf ISM imalat endeksi verileri ve güçlü Almanya ihracat verilerinin ardından iki ayın en düşük seviyesine yakın seyrederken; yurt içinde döviz kurlarında yeni rekor seviyeler izleniyor.

Dolar/TL, bugün saat 12:30 itibarıyla %0,23 artışla 19,2279 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar%0,27 artışla 1,0930 seviyesinden işlem görürken, euro/TL 21,0440 seviyesinden fiyatlanıyor.

Sterlin/dolar%0,73 artışla 1,2504 seviyesinden işlem görürken, sterlin/TL 24,0742 seviyesinden fiyatlanıyor

Dolar endeksi ise %0,22 düşüşle 101,5200 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ayrıca pazartesi günü ABD imalat sektöründen gelen ve Fed'in faiz artışlarında yavaşlayabileceğine işaret eden verilerin ardından iki ayın en düşük seviyesini test etti.

Endeks son olarak, OPEC+ üyesi bazı ülkelerin üretim kotalarında sürpriz bir şekilde 1 milyon varili aşan bir kesintiye gitmesinin ardından enflasyonist baskıların Fed’in faiz artışlarına devam etmesine sebep olabileceği beklentileriyle pazartesi günü yükseliş kaydetmişti. Ancak bu yükselişin ardından yaşanan düşüş, ISM imalat endeksi verilerinin geniş tabanlı bir yavaşlamayı işaret etmesinin ardından hız kazandı.

Fed Başkanı Lisa Cook ise ekonomik aktivitedeki yavaşlamaya işaret eden verilere rağmen ABD iş gücü piyasasının güçlü kalmaya devam ettiğini düşündüğünü belirterek, faiz oranlarının bir süre daha yükselebileceğini söyledi.

Kısa vadeli faiz oranı beklentileri de piyasa katılımcılarının mayıs ayındaki para politikası toplantısında 25 baz puanlık faiz artışına %60,1 ihtimal verildiğini gösterdi.

Yurt içi piyasada döviz kurlarındaki son durum ne?

Küresel piyasalarda artan hareketliliğin yanına yurt içi piyasada yaklaşan seçimin de eklenmesi ise döviz kurlarının yeni rekor seviyelerine ulaşmasına sebep oldu.

Seçim belirsizliklerinin yanında yüksek kalmaya devam eden enflasyon da yatırımcılarda satın alma güçlerini koruma eğilimi oluşturarak, döviz kurlarına olan ilginin artmasına yol açtı.

Buna göre son olarak Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayında enflasyonun yüzde 50 seviyesine gerilediğini açıkladı. Ancak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mart ayı enflasyonuna ilişkin değerlendirmesinde gıda fiyatlarının bu dönemde kırmızı et ve işlenmiş et ürünleri öncülüğünde tarihsel eğiliminin üzerinde bir oranda arttığını bildirdi.

DİSK-AR ise yayımladığı araştırma raporunda, son 20 yılda gıda enflasyonunun yüzde 1749 artış gösterdiğini açıkladı.

Bu gelişmeler ise vatandaşların döviz kurlarına olan ilgisinin artmasına yol açtı.

Bu ilginin azalması için uygulamaya alınan KKM'ye yönelik yeni önlemler ise döviz kurlarındaki yükselişin önüne geçmeyi başaramadı.

REKLAMI KAPAT X