Döviz kurlarında alım satım makası, gün içi işlemlerde 80 kuruşa kadar çıktı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Döviz kurlarında alım satım makası, gün içi işlemlerde 80 kuruşa kadar çıktı
Doviz.com
19.04.2023 09:34

Yaklaşan seçimler öncesinde döviz kurlarında hareketlilik artarken, kurlarda oluşan makas farkları da açılmaya başladı.

Kapalı Çarşı'daki kurlar ile resmi döviz kuru arasındaki fark açılırken, geçen haftadan bu yana doların alış-satış kurları arasında gün içinde 68 kuruş fark uygulayan bankalar, bu marjı 80 kuruşa kadar yükseltti.

Buna göre büyük bir bankanın dolar alış kuru dün gün içi işlem saatlerinde 19,39 seviyesindeyken, satış kuru 20,19 olarak belirlendi. Böylece alış satış kurları arasındaki fark yüzde 4,1’e kadar yükseldi.

Kambiyo gider vergisiyle birlikte değerlendirildiğinde ise bu fark, yüzde 4,3’e çıktı.

Böylelikle “spread” adı verilen bu marj, gün içi işlemlerde 80 kuruşa ulaştı.

Ziraat Bankası eski yöneticisi Şenol Babuşcu’nun aktardığı bilgiye göre ise “spread” adı verilen bu marjın Merkez Bankası tarafından yazılı ya da sözlü olarak bankalara dikte edildiği belirtildi.

Kaynak: Şenol Babuşcu - Twitter

Şenol Babuşcu bir başka sosyal medya paylaşımında ise bankaların uyguladığı bu makasın tahminen bayram sonunda 1 TL’ye yükseleceğini söyledi.

Kaynak: Şenol Babuşcu - Twitter

Bankacılara göre Merkez Bankası daha önce de, bankalar üzerinden döviz talebini düşürmek için piyasadan döviz alımının saat 13.00’a kadar sınırlandırılması talimatını vermişti.

"30 yıl önceki senaryo yaşanıyor"

Türkiye’nin ciddi bir cari açığı olduğunu söyleyen Tacirler Yatırım Yönetim Kurulu Danışmanı Mehmet Aşçıoğlu ise bunun da döviz talebini artırdığını belirtti.

Kapalı Çarşı ve bankalar arasında dövizin farklı fiyatlardan satılmasını da değerlendiren Aşçıoğlu, "Bundan 30 yıl önce gördüğümüz şeyleri görüyoruz. 1994 yılında da benzer şeyleri yaşamıştık. Seçimler yaklaştıkça döviz talebinde artış görüyoruz. Döviz talebi bitmeden bu durumun son bulacağını sanmıyorum”"dedi.

Bu gelişmelerin ardından Kapalı Çarşı'da da döviz alış kuru 20,0830, satış kuru ise 20,0880 seviyelerinden işlem görürken; bankalararası piyasada ise işlemler 19,4102 seviyesinden fiyatlandı.

Böylece serbest piyasa ile bankalararası piyasa farkı da yüzde 3’ü aştı.

Bankalar özelinde alış ve satış fiyatlarını öğrenmek için sitemizin Amerikan Doları Banka Kurları bölümünü inceleyebilir; Kapalı Çarşı fiyatları ile bankalararası piyasadaki fiyatları kıyaslayabilirsiniz.

REKLAMI KAPAT X