Döviz kurlarında sakin seyir: Dolar/TL ve Euro/TL’de son durum

Okuma Süresi: 2 Dakika
Döviz kurlarında sakin seyir: Dolar/TL ve Euro/TL’de son durum
Doviz.com
10.07.2023 14:51

Vergi düzenlemelerinin piyasaların odağına yerleştiği yeni haftada döviz kurlarında sakin bir seyir izleniyor.

Buna göre, serbest piyasada 26,08 liradan alınan dolar 26,10 liradan satılıyor. 28,58 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 28,61 lira olarak belirlendi.

Cuma günü doların satış fiyatı 26,03 lira, euronun satış fiyatı ise 28,57 lira olmuştu.

Kapalıçarşı'da ise doların alışı 26,13, satışı ise 26,14 olarak belirlenirken; euronun alışı 28,55, satışı ise 28,60 oldu.

Kaynak: Doviz.com - Kapalıçarşı Döviz Kurları

Vergi artışları

Yurt içi piyasaların en önemli gündem maddesi Kurumlar vergisi ve MTV ile başlayan vergi artışlarının, KDV ve BSMV ile geçen hafta devam etmesiydi. Ayrıca deprem kaynaklı harcamalar ve kamu kurumlarının ödenek ihtiyaçını karşılamak için 1,12 trilyon TL büyüklüğünde ek bütçe açıklandı.

Bankacılar ise ek bütçede 1,12 trilyon TL'lik harcamaları karşılayak büyüklükte yeni vergi açıklanmadığına dikkat çekerek, bunun da vergi artışlarının devam edebileceğini gösterdiğini söyledi.

Küresel piyasalarda ise yatırımcılar Fed'in faiz patikası hakkında ipucu verecek olan enflasyon verisini ve bilanço dönemini bekliyorlar.

Dünya genelinde politika faizlerinin tahmin edilenden daha uzun bir süre yüksek seyredeceği beklentisi bir süredir tahvil piyasalarını alt üst ediyordu.

ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi geçen hafta 23 baz puan, Almanya'nın devlet tahvillerinin getirisi 24 baz puan, İngiltere'nin devlet tahvillerinin getirisi ise 26 baz puan yükselmişti.

Gelişmiş ülkelerin tahvil faizlerinin yükselmesinin ise döviz piyasalarında da kuvvetli yansımaları olmuştu.

Piyasalar yeni faiz kararı ve enflasyon raporunu bekliyor

TCMB bankaların ek zorunlu karşılık tutmasını gerektiren bilanço TL payını %60'tan %57'ye indirdi. Buna göre atılan yeni adım da ilk sadeleşme adımının tamamlayıcısı niteliğinde oldu.

Yetkililer ayrıca sadeleşme adımlarıyla birlikte bankaların mevduat faizlerinde düşüş gerçekleşeceğini öngördü.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası'ndan KKM'siz TL mevduat teşviki için yeni adım Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), menkul kıymet tesisine ilişkin uygulama talimatında değişikliğe gitti.

Bankacılar 2021'de açıklanan takvime göre geçen hafta itibarıyla TL cinsi zorunlu karşılıkların rezerv opsiyon mekanizması aracılığı ile tutma hakkının da kaldırıldığına dikkat çekerek, bu adımının altın rezervlerinde düşüş yaratmasını beklemeye başladı.

Piyasalar ayrıca TCMB'nin 20 Temmuz'daki faiz kararının ardından 27 Temmuz'daki enflasyon raporunu takip edecek. TCMB'nin 2023 sonu için TÜFE tahmini %22,3 seviyesinde bulunurken, yukarı revizyon ile birlikte raporda verilecek mesajlar da takip edilecek.

Hem temmuz faiz kararının tamamlanmış olması hem de üç yıllık TÜFE tahmininin paylaşılacak olması nedeniyle ekonomistler ise TCMB'nin bu raporuyla birlikte önümüzdeki dönem para politikası uygulamaları hakkında daha çok fikir sahibi olmayı bekliyor.

REKLAMI KAPAT X