Döviz kurlarında son durum

Okuma Süresi: 3 Dakika
Döviz kurlarında son durum
Doviz.com
08.08.2023 14:22

Döviz kurları haftanın ikinci işlem gününe yükselişle başlarken, kurlarda erken saatlerde yaşanan sıçramalar dikkat çekmeye başladı.

Döviz kurları son haftalarda sürdürdüğü yatay hareketin ardından son dönemlerde gösterdiği ani sıçramaları sıklaştırmaya başladı.

Buna göre, dolar/TL, yüzde 0,18'lik yükselişle 27,01 seviyesinden işlem görürken, günün ilk işlem saatlerinde 27,24 liraya kadar çıkmıştı.

Önceki kapanışı 29,68 lira olan euro/TL ise yüzde 0,20'lik düşüşle 29,62 seviyesinden fiyatlandı. Türkiye'de piyasaların kapalı olduğu saatlerde euro kuru 30,19 liraya kadar yükselmişti.

Öte yandan saat 14.00 itibarıyla euro/dolar paritesi yüzde 0,43'lük düşüşle 1,0955, dolar endeksi ise yüzde 0,47'lik yükselişle 102,36 seviyesinden işlem görüyor.

Küresel gündem

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecek dönem para politikasına ilişkin belirsizlikler ve resesyon ihtimalinin yeniden öne çıkmaya başlamasıyla karışık bir seyir izliyor.

Dünya genelinde enflasyon ve resesyon ikilemi varlık fiyatlarını etkilemeyi sürdürüyor.

Para piyasalarındaki fiyatlamalara göre, Fed'in büyük ihtimalle politika faizini değiştirmeyeceği öngörülürken, yarın ülkede açıklanacak enflasyon verilerinin söz konusu fiyatlamalarda oynaklığı artırabileceği belirtiliyor.

Bu hafta ABD'de gerçekleşecek yaklaşık 103 milyar dolarlık tahvil ihracı da yatırımcıların odağında bulunuyor. ABD Hazine Bakanlığı'nın bugün 42 milyar dolarlık 3 yıllık tahvil, yarın 38 milyar dolarlık 10 yıllık tahvil ve perşembe günü 23 milyar dolarlık 30 yıllık tahvil ihracı yapması bekleniyor.

Analistler, ihalelerdeki talebin piyasa beklentilerine yönelik önemli mesajlar verebileceğini aktararak, özellikle 30 yıllık tahvil ihracında oluşacak faiz oranlarının ve getiri eğrisindeki son durumun yakından takip edileceğini bildirdi.

Uzun vadeli tahvil faizlerinin enflasyon endişesi ve reel getiri arayışı nedeniyle son 12 yılın zirvesini geride bırakabileceğini aktaran analistler, bu durumun Fed'in sıkı para politikasının bir süre daha korunacağı sinyalini verebileceğini ifade etti.

Analistler, perşembe günü ABD'de açıklanacak enflasyon verilerinin de önemini vurgulayarak, 30 yıllık tahvil ihalesinin veriden önce tamamlanacağını ve bu durumun piyasa beklentilerini daha da öne çıkarması açısından önemli olduğunu bildirdi.

Yurt içi gündem

TÜFE artan vergiler ve TL'deki keskin değer kaybı ile aylık %9,49, yıllık %47,83'e yükselirken; vergilerin Temmuz ortasında başlaması nedeniyle Ağustos ayına da belirgin TÜFE artışı bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise dün kabine sonrası açıklamasında enflasyonun iç ve dış pek çok arızi meselenin üst üste gelmesiyle yükseldiğini belirterek "yeniden tek haneli rakamlara yine biz indireceğiz" dedi ve bu süreçte asla ödün vermediklleri iki hususun istihdam ve büyüme olduğunu söyledi.

İLGİLİ HABER Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon mesajı Cumhurbaşkanı Erdoğan, son 21 yılın enflasyon ortalamasının %15'in altında olduğunu belirterek, enflasyonu yeniden tek haneye indireceklerini söyledi.

Hazine borçlanmaları takip edilecek

Hazine'nin bugün biri ihale biri doğrudan satış ile gerçeleştireceği iki borçlanma piyasalarda takip edilecek.

Hazine iki ve beş yıl vadeli sabit kuponlu tahvilleri dün yeniden ihraç etti. Hazine dün neredeyse tamamı beş yıl vadeli ihraçtan yaklaşık 44 milyar TL borçlandı. İhalelerde uzun vadede bileşik getiri %20,55 oldu.

Hazine bugün ise dört yıl vadeli TLREF endeksli tahvil ve beş yıl vadeli kira sertifikası ile borçlanacak. Hazine Ağustos'ta 152,8 milyar TL iç borç servisine karşılık 136 milyar TL iç borçlanma programlıyor. Bu ay da programda iç piyasada dolar cinsi iki yıl vadeli ihraç da bulunuyor.

İLGİLİ HABER Hazine iki ihalede yaklaşık 43,8 milyar lira borçlandı Hazine ve Maliye Bakanlığı, bugün düzenlediği iki devlet tahvili ihalesinde 43 milyar 811,3 milyon lira borçlanmaya gitti.
REKLAMI KAPAT X