Döviz kurlarından yeni rekor: Dolar/TL, euro/TL

Okuma Süresi: 2 Dakika
Döviz kurlarından yeni rekor: Dolar/TL, euro/TL
Doviz.com
13.04.2023 12:15

ABD’de beklentilerin altında kalan enflasyon verisi sonrasında küresel piyasalarda dolar güç kaybederken;  euro/TL ve dolar/TL'de yeni rekor seviyeler görüldü.

Küresel çapta bankacılık sektörüne ilişkin endişelerin azalması sonrasında para birimleri üzerindeki değişikliklerde yatırımcıların merkez bankalarının bir sonraki faiz hamlelerine ilişkin beklentileri etkili olmaya başlarken, dün Fed’in faiz kararı üzerinde yönlendirici olması beklenen ABD enflasyon verisi açıklandı.

Veriye göre, ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) mart ayında aylık ve yıllık bazda beklentilerin altında kalırken, veri sonrasında Fed’in faiz artışlarında yavaşlayabileceği beklentisi ve bu beklentiyle piyasalardaki risk iştahı yeniden artış gösterdi.

Böylelikle doların performansını diğer altı büyük para biriminden oluşan sepet karşısında ölçen dolar endeksi, %0,18 düştükten sonra 101,03 seviyesinden işlem gördü.

Ancak %5,2'lik beklentinin altında kalan enflasyon verisine rağmen, değişken gıda ve enerji fiyatlarını hariç tutan çekirdek TÜFE'nin bir önceki ay %5,5'ten yıllık bazda %5,6'ya yükselmesiyle temel enflasyon baskılarının gündemde kaldığına yönelik endişeler de yerini korudu.

Buna göre, Fransız Merkez Bankası Başkanı François Villeroy de Galhau, çarşamba günü verdiği bir röportajda, "Muhtemelen bir sonraki toplantılarımızda faiz artırımı konusunda hala biraz yolumuz olabilir. Ancak mayıs ayında ne yapacağımıza şimdiden karar vermek için erken olduğunu düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Böylelikle, CME FedWatch aracına göre piyasaların mayıs ayındaki toplantı için 25 baz puanlık artış beklentisi %63,9 seviyelerinden fiyatlanmaya başladı.

Bu gelişmelerin ortasında euro/dolar paritesi, Avrupa Merkez Bankası'nın artan fiyatları dizginlemek için faiz oranlarını ABD'deki muadiline kıyasla daha uzun süre artırmaya devam etme ihtimaliyle, seansın başlarında iki ayın en yüksek seviyesi olan 1,1025'e ulaştıktan sonra 1,1013'den işlem gördü.

Paritedeki yükselişin etkisiyle euro/TL ise 21,3367 seviyesine kadar çıkarak rekor tazeledi.

Dolar endeksindeki düşüşe rağmen dolar/TL ise gün içi yeni en yüksek seviyesini 19,3353 seviyesine kadar taşıdı.

Bu gelişmelerin ardından piyasaların yeni odağı ise geçen yılın aynı dönemine göre ılımlı seyretmesi beklenen ABD üretici fiyatları ve bir önceki haftaya göre yükselmesi beklenen işsizlik başvurularına çevrildi.

REKLAMI KAPAT X