ECB faiz artışı ardından dolar endeksinde yükseliş durdu

Okuma Süresi: 1 Dakika
ECB faiz artışı ardından dolar endeksinde yükseliş durdu
Doviz.com
09.09.2022 12:46

ECB’nin açıkladığı faiz kararı ve önümüzdeki hafta açıklanacak olan ABD verileri beklentilerinin yüksek gelme endişesi, dolar endeksindeki yükselişi durdurdu.

Doları endeksi hafta başında 20 yılın en yüksek seviyesi olan 110,79 seviyesini gördü. Yatırımcıların gelecek hafta salı günü açıklanacak ABD enflasyon verilerine odaklanması, dört haftalık yükselişten sonra dolar endeksine ilk haftalık kaybını bu hafta yaşattı. Dolar endeksi saat 12:30 itibarıyla 108,53 seviyesinden işlem görüyor.

ABD tarafından açıklanacak TÜFE rakamlarının beklentiler üzerinde gelme ihtimali ve Fed’in faiz artırımında son zamanlarda izlediği şahin politikaya eylül ayında da devam edip etmeyeceği konuları bu düşüşte doğrudan etkili oldu.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) dün şahin bir yaklaşımla politika faizini 24 yıllık tarihinde ilk kez 75 baz puan artışla 1,25 seviyesine yükseltti. Karar sonrasında euro/dolar paritesi 1,009 seviyesine kadar yükseldi. 

İngiliz Sterlini ise Kraliçe Elizabeth'in ölümünden sonra yaşadığı ufak bir düşüşü onararak tekrar dolar kuru karşısında 1,1618 seviyesine yükseldi.

Japon Yeni, Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda'nın bu hafta yaşanan sert düşüşlerden duyduğu rahatsızlık sonucu politika yapıcılar ile görüşmesinin ardından dolar karşısında yaklaşık yüzde 0,9 puan yükselerek 0,70 seviyesinden işlem görüyor.

Uzun süredir ayı piyasasında olan kripto para birimleri bile dolar karşısında yükselişe geçti. Bitcoin 20.600 doların üzerine çıkarak yüzde 8’e yakın artış yaşıyor.

Etiketler: ecb abd tüfe fed sterlin
REKLAMI KAPAT X