ECB'nin faiz kararı öncesinde euro yükseliş arayışında

Okuma Süresi: 2 Dakika
ECB'nin faiz kararı öncesinde euro yükseliş arayışında
Doviz.com
26.10.2022 10:16

Avrupa Merkez Bankası (ECB) bu hafta faiz oranlarını bir kez daha artırmaya hazırlanırken, ECB’nin faiz kararı öncesinde euro, yükseliş arayışına girdi.

ECB’nin faiz kararı, yarın TSİ 15:15’te açıklanacak.

Euro/dolar, 12 Ekim tarihinde 0,9668 seviyesine indikten sonra, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz artırımı beklentileriyle tekrar 1 seviyesi üzerine çıkmaya çalışarak 0,9977 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/TL ise, ekim ayı içinde 18 seviyesinin altına kadar indikten sonra, faiz kararı öncesinde tekrar yükselişe geçerek 18,5711 seviyesinden işlem görüyor.

Bu yılın başında neredeyse imkansız olarak görülen ancak Fed'in üç faiz artışı hamlesinden sonra yeni bir norm haline gelen dünya genelindeki agresif faiz artışları sonucunda, Avrupa Merkez Bankası’nın da faiz oranlarını yarın, üst üste ikinci kez 75 baz puan artırarak, %2 seviyesine çıkarması bekleniyor.

Analistler ayrıca, faizlerin yıl sonuna kadar %3 seviyesine yaklaşmasını bekliyor.

Bloomberg anketine katılan analistler de, faizlerin mart ayına kadar sert bir şekilde yükselmeye devam edeceğini, faiz artış hızında bir yavaşlamanın ancak mart ayından sonra görülebileceğini belirtiyor.

ECB'nin tüketiciler ve profesyonellerle yaptığı bir anket sonucuna göre ise, enflasyonun önümüzdeki yıllarda da yüksek kalmaya devam edeceğinin beklendiği görüldü.

Almanya'nın en büyük bölgesel devlet bankası olan Landesbank Baden-Wuerttemberg'de analist olan Elmar Voelker ise konuyla ilgili, "ECB, enflasyonla mücadelesini henüz tamamlamadı." değerlendirmesinde bulundu.

Voelker ayrıca, "ECB, 2023 yılının ilk aylarından sonra para politikasında daha esnek davranmaya başlayabilir." dedi.

Bundesbank Başkanı Joachim Nagel ise, geçen hafta Washington'da yaptığı açıklamada, ECB'nin faiz artışlarında çok erken pes etmemesi gerektiğini, söyledi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ise, yüksek enflasyon ve ekonomik büyüme konusunda uyarıda bulunarak, "Bu kış, Euro Bölgesi üyelerinin yarısından fazlasında, resesyon gerçekleşme ihtimali var." değerlendirmesinde bulundu.

Yaşanabilecek resesyon riskini en aza indirmek için, bankaların bireylere ucuz kredi vermeleri konusunda daha sert şartlar getirilebileceği de iddia ediliyor.

Analistler, politika yapıcıların, kredi şartlarının korunması ve para politikalarının reel ekonomiye sorunsuz aktarımının devam etmesi amacıyla çıkardığı ancak kredi alma şartlarını çok uygun hale getiren uzun vadeli TLTRO kredilerine ilişkin, daha sert koşullar çıkarılabileceğini de belirtti. ECB yetkilileri ise, bu değişikliğin yasal olarak mümkün olduğuna vurgu yaptı.

REKLAMI KAPAT X