ECB'ye odaklanan euro yükseldi, dolar geri çekildi

Okuma Süresi: 2 Dakika
ECB'ye odaklanan euro yükseldi, dolar geri çekildi
Doviz.com
20.06.2022 17:04

Piyasaların Avrupa Merkez Bankası'nın ayrışmayı karşı mücadele araçlarına odaklanması ile euro yükseldi, dolar ise geriledi.

Macron'un Ensemble ittifakı Ulusal Meclis'te en fazla sandalyeyi elde etti, ancak parlamentoyu kontrol etmek için gereken salt çoğunluğun çok gerisinde kaldı.

Analistler ve yatırımcılar seçim sonucuna aldırmayarak bunun yerine Avrupa Merkez Bankası'nın borçlanma maliyetlerini kontrol altına alma girişimlerine ve küresel para politikası görünümüne odaklandılar.

DNB Markets döviz analisti Ingvild Borgen Gjerde, "Bir Macron başkanlığı ve Parlamento çoğunluğu euro bölgesi işbirliği ve benzeri için çok olumlu olsa da, bu daha uzun vadeli, piyasaları şimdi ve burada etkileyen bir şey değil" dedi. 

"Euro için çok önemli olan iki şey var: ECB'nin ne tür bir ayrışma karşıtı araç bulabileceği ve para politikasının görünümü."

Geçen hafta, Avrupa Merkez Bankası, ECB 2011'den bu yana ilk kez faiz oranlarını yükseltirken bloğun borçlu güney kenarına destek sağlayacak yeni bir parçalanma önleme aracı tasarlama sözü verdi.

Dolar/TL, saat 17.00 itibarıyla önceki kapanışının hemen üzerinde, 17,3327'den işlem görüyor. Aynı dakikalarda euro/TL yüzde 0,3 artışla 18,2468'den işlem görüyor.

Doların euro ve yen dahil altı para biriminden oluşan sepet karşısındaki değerini ölçen dolar endeksi %0,3 düşerek 104,45'e geriledi. Ancak Fed'in yüksek enflasyonu dizginlemek için faiz oranlarını 75 baz puan artırdığı çarşamba gününde 105,79 ile geldiği yirmi yılın en yüksek seviyesine yakın seyrediyor.

Fed Başkanı Jerome Powell, bu hafta çarşamba ve perşembe günleri Senato ve Meclis önünde ifade verecek.

Dolar %0,6 kayıpla 0,96335 İsviçre Frangı'na düşerken, sterlin %0,4 artışla 1,2273 dolara yükseldi.

REKLAMI KAPAT X