Ekonomistler, Merkez Bankası'nın bankacılık sektörüne yönelik talimatlarıyla hareketli geçen haftanın ardından dolar/TL'nin seçim sonrası olası seyrini ve kurda oluşan hareketliliğin ekonomiye maliyetini ortaya koydu.
Hafta başında bireysel kredilerin bir miktar yavaşlaması ile sonuçlanacak yeni düzenlemeler açıklayan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün erken saatlerde kısıtlamaların kaldırıldığını duyurdu.
Böylelikle, Merkez Bankası’ndan bugün bankalara gönderilen talimatta, bireysel ile kurumsal kredi kartı kullanımında ve nakit avans çekiminde menkul kıymet tesisi zorunluluğu kaldırılırken, kredi kartı ile kuyum harcamalarında da tedbire gerek olmadığı bildirildi.
Öte yandan Merkez Bankası, bankalara kredilerindeki büyüme oranına göre kademeli olarak getirdiği ek menkul kıymet tesisi zorunluluğunda yeni bir düzenleme yaparak, konut kredilerini ek menkul kıymet tesisi kapsamı dışında bıraktı. Konut kredilerinin yanı sıra KOBİ’lere kullandırılan ihracat kredileri de menkul kıymet tesisi kapsamından çıkarıldı.
Kapalıçarşı döviz kurlarında son durum ne?
Merkez Bankası kararlarıyla yoğun geçen haftanın ardından bankacılar ise seçim öncesi bankalar arası kur ile Kapalıçarşı’da %10'a yaklaşan döviz alım satım arasındaki farkın bu hafta kapanmaya başladığını belirterek, bu farkın kapanmasındaki temel faktörlerlerin; bankalar arası piyasada devam eden kur artışı ve merkez bankasının döviz açık pozisyonu olduğunu söyledi.
Buna göre, dolar/TL bu sabah güne 19,80 seviyelerinden başlarken, Kapalıçarşı’da ise 20,59 seviyelerinden fiyatlandı.
Bankacılar ayrıca kamu kontrollü olarak tanımladıkları kur politikasında, en az ikinci tura kadar bir değişiklik beklemediğini bildirdi. Bankacılara göre, uzun vadede politikaların sürdürülebilirliği ise piyasa açısından hala büyük bir soru işareti olarak masadaki yerini koruyor.
Bu belirsizliklerin etkisiyle Türkiye'nin risk primi ise seçim öncesine göre 200 baz puandan fazla artışla 700 baz puana yakın işlem görüyor. Ayrıca dolar cinsi eurobondlarda da bazı vadelerde yeniden çift haneli getiri oluşmaya başladığı görülüyor.
Dolar/TL, '30 lirayı görebilir' tahmini
Ashmore Araştırma Birimi Başkanı Gustavo Medeiros ise seçim sonrası dönemde dolar kuru ve CDS'lere yönelik beklentisini şu sözlerle duyurdu:
"CDS'ler geçen yılın temmuz ayında olduğu gibi yeniden 900 baz puanı görebilir. Eğer Türk Lirası'nın enflasyon kadar değer kaybedeceğini varsayarsak dolar/TL de, 30-31 seviyesine gelebilir."
"Her 1 liralık artışın kamuya maliyeti 300 milyar TL"
Yurt içi piyasada da mevcut durum üzerinden değerlendirmelerde bulunan uzmanlar, Türkiye'de 2019'den beri düşüşe geçen kamu döviz pozisyonuna dikkat çekti.
Konuya ilişkin Twitter hesabından bir grafik paylaşan eski Merkez Bankası Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hakan Kara, “Kamunun döviz açık pozisyonunun 300 milyar doları geçtiğini tahmin ediyorum. Yani artık kurdaki her 1 TL artışın kamuya (halka) yükü yaklaşık 300 milyar TL olacak. TCMB’den beklentim Finansal İstikrar Raporunda bardağın sadece dolu tarafını değil, bu tabloyu da ortaya koymasıdır” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Hakan Kara - Twitter
Tıklayın: Mevduat faizleri rekor kırarken, Kapalıçarşı’da rüzgar tersine döndü!
Tıklayın: Merkez Bankası yıl sonu enflasyon ve döviz kuru tahminini açıkladı