Enflasyon ve dolar/TL'ye yönelik beklenti anketi sonuçlandı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Enflasyon ve dolar/TL'ye yönelik beklenti anketi sonuçlandı
Doviz.com
28.08.2024 17:44

Foreks Haber, ekonomistlerin katılımıyla gerçekleştirdiği beklenti anketinde, ağustos ayı enflasyonu ve yıl sonu dolar kuruna ilişkin beklentileri belirledi. 

Foreks Haber, 16 ekonomistin katılımı ile gerçekleştirdiği ay sonu ve yıl sonu enflasyonuna yönelik beklenti anketinin sonuçlarını açıkladı.

Ankette, ağustos ayı aylık TÜFE verisi için medyan tahmin yüzde 2,63 artışa, yıllık medyan tahmin ise yüzde 52,20 artışa işaret etti.

Temmuz ayı TÜFE verisi ise aylık yüzde 3,38 artış beklenirken, yüzde 3,23 seviyesinde açıklanmış ve yıllık enflasyon yüzde 61,78 seviyesinde gerçekleşmişti.

Öte yandan ankette 2024 yıl sonu enflasyonu için medyan tahmin yüzde 42,85 seviyesinde ölçülürken, yıl sonu TÜFE için en yüksek beklentinin yüzde 45, en düşük tahminin ise yüzde 40 olduğu görüldü. 

Bu beklentilerin ortasında ağustos ayı enflasyon rakamları Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Eylül Salı günü saat 10.00'da açıklanacak.

İLGİLİ HABER TCMB, "Sektörel Enflasyon Beklentileri"ni yayınladı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), temmuzda 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentilerinin piyasa katılımcıları ve reel sektör için gerilerken, hanehalkı için yükseldiğini bildirdi.
İLGİLİ HABER "Bugünkü enflasyon kalıcı bıraktığı hasarlarla öncekilerden ayrışıyor" İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, topluma kalıcı olarak bırakmış olduğu hasar bakımından bugünün enflasyonu ile 70’li, 80’li ve 90’lı yılların enflasyonunu karşılaştırmamak gerektiğini söyledi.

Dolar kurunda tahminler ne yönde?

8 ekonomistin katılım sağladığı 2024 sonu dolar/TL anketinde ise medyan tahmin 36,98 oldu.

Kur için en yüksek ve en düşük tahminler sırasıyla 38 ve 36,06 olarak sıralandı. Önceki anket döneminde yıl sonu dolar/TL beklentisi 37,14 seviyesindeydi.

 

Kaynak: Foreks Haber Enflasyon ve Dolar/TL Beklenti Anketi

TCMB'nin son piyasa katılımcıları anketinde ise katılımcıların 2024 yıl sonu dolar/TL beklentisi 37,28 TL olurken, 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi 42,03 TL olarak belirlenmişti.

https://static.doviz.com/images/content/1723791910.png

Kaynak: TCMB - Piyasa Katılımcıları Anketi

İLGİLİ HABER Commerzbank yıl sonu dolar/TL tahminini açıkladı Alman Commerzbank, enflasyon beklentilerinin yükselmesi ve kamuoyunun ekonomiye ilişkin algısının kötüleşmesi nedeniyle Türk Lirası'nın daha da zayıflayabileceğini öngördü.
REKLAMI KAPAT X