Euro 20 TL seviyesine yaklaştı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Euro 20 TL seviyesine yaklaştı
Doviz.com
14.12.2022 12:44

Euro/TL, 20 TL seviyesine yaklaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Son yükselişin ardından yatırımcılar ise para biriminin kısa vadeli seyri için yarın açıklanacak ECB’nin faiz kararını beklemeye başladı.

Euro/dolar, saat 12:30 itibarıyla %0,22 artışla 1,0649 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/TL19,8942 seviyesine ulaştıktan sonra bugün 19,8665 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise, %0,21 düşüşle 103,8515 seviyesinden işlem görüyor.

Euro Bölgesi'nde ekim ayında %10,6 olan enflasyon, kasımda %10'a gerileyerek beklentilerin altında kalmış ve 1,5 yıl sonra ilk kez düşüş kaydetmişti. 

ECB üyesi Elwin de Groot, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, manşet enflasyonun artış hızındaki yavaşlamaya rağmen çekirdek enflasyonun hala yüksek kaldığını, bunun da ECB'nin %2'lik enflasyon hedefine yaklaşmayı yavaşlatabileceğini söyledi.

Groot, son dönemlerdeki tahmin hataları göz önüne alındığında ECB'nin yukarı yönlü enflasyon risklerinin devam ettiği sürece ihtiyatlı davranması gerektiğini vurguladı.

Niceliksel sıkılaşmaya dair detayların diğer konulardan daha fazla ilgi çekebileceğini belirten Groot, bu noktada 50 baz puanlık bir faiz artırımının daha olası göründüğünü ancak sürpriz bir 75 baz olasılığını da tamamen göz ardı edemeyeceklerini söyledi.

Politika faizini 75'er baz puan artırarak tarihinin en sert sıkılaştırma adımlarını atan ECB'nin ise yarın gerçekleştirilecek para politikası toplantısında faizleri 50 baz puan artırması bekleniyor.

Berenberg Başekonomisti Holger Schmieding ise, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ECB'nin şahin ve güvercin tutum içindeki yetkililerinin anlaşmazlık içinde olduğunu söyledi.

Yüksek enflasyonla mücadeleye devam edilmesini savunan şahin üyelerin, önden yüklemeli faiz artırımlarına devam etmek ve ECB'nin bilançosunu şimdiden ocak ayında küçültmeye başlamak istediğini ifade eden Schmieding, gelecek yıl da faiz artışının sürebileceğini ifade ederek, bu artışların 25 veya 50 baz puan olabileceğini söyledi.

Bazı analistler ise Euro Bölgesi’nde enflasyonun yavaşladığını gösteren verilerin ardından resesyon endişelerinden dolayı ECB’nin parasal sıkılaşma döngüsünün bir süre sonra yavaşlayabileceğini öngördüklerini söylüyor.

Commerzbank Kıdemli Ekonomisti Michael Schubert, "ECB, yüksek faiz artışlarına son vererek, aralık ayı toplantısında 75 baz puan yerine 50 baz puanlık artışa gidebilir." dedi.

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) ise faiz kararını yarın açıklaması bekleniyor.

REKLAMI KAPAT X