Euro Bölgesinde Ekonomik Güven Son 17 Yılın Zirvesinde

Okuma Süresi: 1 Dakika
Euro Bölgesinde Ekonomik Güven Son 17 Yılın Zirvesinde
Doviz.com
08.01.2018 17:15

Avrupa Komisyonu’nun Pazartesi günü açıkladığı Aralık ayı Ekonomik Güven Göstergesi (ESI) beklentileri açık farkla aştı.  Kasım ayında 114.8 olan euro bölgesi ekonomik güven göstergesi  Aralık ayında 116.0 ‘ya yükselerek 114.8 olan beklentiyi aştı ve Ekim 2000’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.   En yüksek artış hizmet, perakende ve inşaat sektörlerinde kaydedildi. Gösterge verileri, Euro Bölgesinin ekonomik performansının tüketiciler ve ticari işletmelere güven verdiğini gösteriyor. 

 

Aralık ayında Euro Bölgesinde en yüksek ESI artışı %2.3 ile Fransa’da gerçekleşirken, İspanya’da gösterge %0.8 geriledi.  Arupa Komisyonu’nun yayımladığı ekonomik hissiyat göstergesi verileri daha önce açıklanan IHS Markit’in Satın Alma Müdürleri endeksi verilerini destekliyor. 

 

Önceki aylarda rekor seviyede olan Sanayi Sektörü Güveni Aralık ayında daha da yükseldi.  Hizmet işletmeleri güven endeksi de beklentiyi önemli oranda aşarak 2007’krizi öncesi seviyelere yükseldi.  Tüketici güveni ise Aralık ayında 2001 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı ve ilk verilere dayalı olan daha önce açıklanan geçici sonuçlar değişmedi.  

 

AB Merkez Bankası en son politika toplantısında 2017 yılı  büyüme tahminin %2.4’a revize ederken, önümüzdeki 2 yıllık büyüme tahminlerini de önemli oranda artırdı. 

Etiketler: euro
REKLAMI KAPAT X