Euro, dolar karşısında neden 20 yılın en düşük seviyesine geriledi?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Euro, dolar karşısında neden 20 yılın en düşük seviyesine geriledi?
Doviz.com
05.07.2022 17:41

En son 6 Aralık 2002'de fiyatı eşitlenen euro/dolar paritesi 2002 Noel Günü'nden bu yana yaşadığı en büyük düşüşü deneyimledi. 

Avrupa Merkez Bankası'nın faiz oranlarını daha yavaş artıracağına dair endişeler, euro'nun ABD doları karşısında 20 yılın en düşük seviyesine gerilemesini destekledi.

Ortak para birimi %1,6 kadar düşerek Aralık 2002'den bu yana en zayıf seviyesi olan 1.0242 dolara düştü. Kayıplar, ECB'nin sıkılaştırma tahminlerini kesmeye devam etmesiyle geldi.

Yılın başında, bir euro yaklaşık 1,14 dolara eşitti. Bugün, bir euro 1,03 dolardan daha az satın alıyor.

Geçen yılın başında, sadece 18 ay önce, bir euronun 1,24 dolardan fazla satın aldığı düşünüldüğünde, bu düşüş daha da hızlı hale geldi.

Aslında, euro şimdi dolar karşısında 20 yılın en düşük seviyesinde işlem görüyor. Bu düşüşün birkaç farklı sebebi var:

Faiz oranlarındaki farklılıklar

Fed, ana politika faizi olan Fed Fon Oranı'nı bu yıl üç kez artırdı - geçen ay %0-0,25 aralığından %1,5-1,75 aralığına çıkardı. Bank of America Securities ekonomistlerinin gelecek bahara kadar %4-4,25 aralığı tahmin etmesiyle daha fazla oran artışı bekleniyor.

Buna karşılık, Avrupa Merkez Bankası'nın ana politika faizi, Eylül 2019'da düşürüldüğü seviye olan -%0,5'te kaldı. ECB, faiz oranlarını bu ay yüzde dörtte bir oranında artırmayı planladığını söyledi (11 yıl sonra ilk faiz artışı).

Ancak bu minimal artış, Japonya Merkez Bankası hariç, emsallerinin çoğunda geride kaldığı anlamına geliyor.

Bu farklı faiz oranları, geniş ölçüde benzer enflasyon oranlarına rağmen, görülen farklı ekonomik büyüme oranları ile açıklanmaktadır. ABD GSYİH'si yılın ilk üç ayında %1,5 büyüdü ve mevcut çeyrekte bir miktar büyüme kaydetmesi bekleniyor.

Buna karşılık, Euro Bölgesi ekonomisi yılın ilk çeyreğinde sadece %0,3 büyüdü ve resesyon artık gerçek bir olasılık olarak görülüyor.

Euro bölgesi'nin ekonomik beklentileri, yılın başından bu yana ve özellikle Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşının enerji fiyatlarında büyük bir artışa neden olması nedeniyle önemli ölçüde kötüleşti.

Bank of America Securities'in Döviz Stratejisti Athanasios Vamvakidis: "Sadece birkaç hafta önce piyasa, zayıf veriler ve finansal koşulların sıkılaşması nedeniyle Fed'in duraklama yapmasını bekliyordu. O zamanlar bu görüşe şiddetle karşı çıktık, çünkü enflasyonun düşmesi için ekonominin zayıflaması gerekecekti. O zamandan beri, işgücü piyasası verileri ve enflasyon güçlü çıktı, bu da ABD ekonomisinin hala aşırı ısındığını kanıtladı. Fed'in ECB'den çok daha şahin olmasıyla, dolar üzerinde yükselişe devam ediyoruz." dedi.

Global ekonomide güçlü dolar görünümü

Bir diğer faktör, ABD dolarının yalnızca euroya karşı değil, aynı zamanda sterlin gibi diğer para birimlerine karşı göreli gücüdür.

Alman sigorta devi Allianz'ın baş ekonomi danışmanı Mohamed El-Erian, ABD'nin resesyona gireceğinin hiçbir şekilde kesin olmadığını savundu ve ABD'nin "engebeli" bir ekonomik görünüme sahip olmasına rağmen, diğer ülkelerden daha iyi olduğunu öne sürdü.

Euro'nun ABD doları karşısındaki bu zayıflığının bir takım sonuçları var. Birincisi, Euro Bölgesi'nin ABD'ye ihracatını daha ucuza getirmesi gerektiğidir. İkincisi, Euro Bölgesi üreticilerinin dolar cinsinden emtia satın alma maliyetlerini daha da artırma riskidir.

Üçüncüsü, bu yaz büyük harcama yapan Amerikalı turistler için Euro Bölgesi'ni ziyaret etmek her zamankinden daha çekici bir hale gelecektir.

REKLAMI KAPAT X