Euro/dolar parite seviyesinin altını gördü

Okuma Süresi: 2 Dakika
Euro/dolar parite seviyesinin altını gördü
Doviz.com
22.08.2022 11:55

Euro, pazartesi günü güçlü dolar karşısında paritenin altına düştü ve bu ay Avrupa gaz arzının üç günlük durmasının enerji krizini daha da kötüleştireceği endişesiyle beş haftanın en düşük seviyelerinde geriledi.

ABD Doları'nı emsaller sepeti karşısında ölçen dolar endeksi, Fed yetkililerinin bu hafta Fed'in Jackson Hole sempozyumu öncesinde agresif bir parasal sıkılaştırma duruşunu yinelemesiyle beş haftanın yeni zirvelerine ulaştı.

Rusya'nın Cuma günü geç saatlerde Kuzey Akım 1 boru hattı üzerinden Avrupa'ya gaz arzını bu ayın sonunda üç gün süreyle durdurduğunu açıklamasının ardından dolar karşısındaki satış baskısının yükünü çeken euro oldu.

Para birimi, Temmuz ortasından bu yana en düşük seviyesi olan 0,99945 dolara kadar düştü, an itibarıyla yüzde 0,3 düşüşle 1,0010'dan işlem görüyor..

Avrupa Merkez Bankası yönetim kurulu üyesi Isabel Schnabel geçen hafta Reuters'e verdiği röportajda 19 ülke bloğunda teknik bir resesyon olasılığını tamamen göz ardı edemese de, bu haftaki Euro Bölgesi  PMI'ları olası bir resesyon belirtileri için yakından takp edilecek.

Avrupa perspektifinden bakıldığında, yükselen gaz fiyatları Avro Bölgesi üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor ve kış yaklaşırken sorunun daha da kötüleşmesi bekleniyor.

Dolar endeksi güçleniyor

ABD doları endeksi, 15 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyesi olan 108.47'ye yükseldi.

Gösterge 10 yıllık ABD Hazine getirileri, 21 Temmuz'dan bu yana ilk kez pazartesi günü kısa bir süreliğine %3'ün üzerine çıktı.

Getiriler zirvelerinden çıkarken dolar yen karşısında değer kaybetti ve gün içinde 136.81 seviyesinde bir dokunuşla düştü. Daha önce dolar, 27 Temmuz'dan bu yana yen karşısında en güçlü seviyelerine ulaştı.

Bu arada sterlin, beş haftanın en düşük seviyesi olan 1.17875 dolara geriledi.

Dolar ayrıca, Çin Halk Bankası'nın geniş çapta beklendiği gibi bir ve beş yıllık kredi faiz oranlarını düşürmesinin ardından, Eylül 2020'den bu yana ilk kez kara ticaretinde 6.8420 yuan'a kadar yükseldi. Bu, geçen hafta sürpriz bir hareketle diğer önemli borçlanma kriterlerini hafiflettikten sonra geldi.

REKLAMI KAPAT X