Euro/dolar paritesi yeniden 1 seviyesinin altında

Okuma Süresi: 2 Dakika
Euro/dolar paritesi yeniden 1 seviyesinin altında
Doviz.com
21.09.2022 14:00

Putin’in kısmı seferberlik ilanı ve Fed’in faiz artışı beklentisi euro/dolar paritesini yeniden 1 seviyesinin altına indirdi.

Euro/dolar paritesi, dün gün içinde 1 seviyesini aşmasına rağmen Fed’in faiz kararı öncesi bugün geri çekilişini hızlandırarak yüzde 0,49 düşüşle 0,9922 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.

Euro/TL, dün gün içinde 18,39 seviyesine ulaştıktan sonra bugün saat 14:00 itibarıyla yüzde 0,30 düşüşle 18,195 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.

Euro bölgesindeki enflasyon, enerji ürünleri ve gıda fiyatlarındaki artışlar ile ağustos ayında yüzde 9,1’e gelerek yeni bir rekor seviyeye ulaştı.

ECB, temmuz ayındaki 50 baz puanlık artışın ardından yüksek enflasyon ile mücadele etmek için 8 Eylül tarihinde beklenmedik bir şekilde 75 baz puanlık faiz artışına gitmişti.

ECB politika yapıcıları, yüksek enflasyonu frenlemek için faiz oranlarını yüzde 2 seviyesinin üzerine çekmek zorunda kalabileceklerini belirtti. Böylelikle Avrupa Merkez Bankası önümüzdeki dönemlerde de enflasyonla mücadelede taviz vermeyeceğini belirtmiş oldu. 

ING ekonomisti Bert Colijn, enerji sıkıntısı ve kuraklığın önümüzdeki aylarda Avrupa’yı tehdit etmeye devam edeceğini ve Avrupa'da yakın gelecekte enflasyonun düşeceğine dair bir umut olmadığını belirtti.

Ayrıca analistler, yıllardır izlenen aşırı gevşek para politikasından hızlı bir şekilde sıkılaşma politikasına geçilmesinin, halihazırda gaz ve enerji sorunu ile mücadele eden ekonomiyi yavaşlatabileceğinden endişe duyduklarını belirtiyor.

Vladimir Putin’in, Rusya'nın kısmi seferberlik ilan ettiğini duyurması ve 300 bin yedek asker çağıracağını söylemesiyle Rusya Ukrayna savaşının uzama beklentisi de euro kuru üzerindeki satış baskısının artmasına yol açtı.

Diğer tüm risklerle birlikte euro kuru, ABD'li politika yapıcıların faiz oranını en az 75 baz puan artırması beklenen Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısı öncesinde 1 seviyesinin altında işlem görmeye devam ediyor. 

Fed Başkanı Jerome Powell'ın faiz kararını belirttikten sonra yapacağı konuşma içindeki mesajların, euro/dolar paritesinin kısa vadeli yönü üzerinde etkili olması bekleniyor. Powell’ın agresif adımların devam edeceğine dair vereceği sinyaller, euro/dolar paritesindeki düşüşün hızlanmasına sebep olabilir.

Euro bölgesinin karşı karşıya olduğu bu temel riskler ortadan kalkmadıkça euro kurunun kısa vade içinde yukarı yönlü hareketleri sınırlı kalacaktır.

REKLAMI KAPAT X