Euro ECB'nin şahin tutumu ve dolar endeksindeki soğumanın etkisiyle yükselişe geçti

Okuma Süresi: 2 Dakika
Euro ECB'nin şahin tutumu ve dolar endeksindeki soğumanın etkisiyle yükselişe geçti
Doviz.com
29.11.2022 13:01

Euro, ECB Başkanı Christine Lagarde’ın daha agresif faiz artışları kapısını açık bırakmasının ardından dolar endeksindeki soğumanında etkisiyle yükselişe geçti.

Euro/dolar, saat 13:00 itibarıyla %0,28 artışla 1,0364 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/TL ise, %0,32 artışla 19,3206 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise, %0,28 düşüşle 106,4150 seviyesinden işlem görüyor.

Lagarde, Avrupa Parlamentosu'na (AP) yaptığı konuşmada, "Enflasyonun zirvesine ulaştığına ve kısa süre içinde düşüşe geçeceğine inanmamızı sağlayacak bileşenleri henüz görmüyoruz." dedi.

Lagarde ayrıca, "ECB'deki üst düzey ekonomistlere genel görünümü sorduğumda şu anda aldığım yanıt, enflasyon görünümünün hala yukarı yönlü olduğu yönünde." dedi. 

Ekim ayında %10,6 ile en yüksek seviyesine ulaşan enflasyona rağmen Euro Bölgesi ise hala dünyadaki en düşük faiz oranlarından birine sahip.

Analistler bu sebeple, Euro Bölgesi ekonomisindeki belirgin yavaşlamaya rağmen ECB’nin şahin tutumuna devam etmesinin ekonomiyi resesyona sürükleyebileceğini belirtti.

Aralarında şahin tutumuyla tanınan Alman Merkez Bankası (Bundesbank) Başkanı Joachim Nagel'in de bulunduğu çeşitli ECB yetkilileri ise, ECB’nin bir sonraki faiz artırımının 75 baz puanlık son iki hamleden daha küçük olabileceğini belirtti.

Diğer soruları yanıtlayan Lagarde ise, bankanın faiz oranlarını ekonomiyi aktif olarak yavaşlatacak bir seviyeye yükseltmesi gerekebileceğini söyledi.

Buna ek olarak Lagarde, "Güçlü iş gücü piyasamız, muhtemelen daha yüksek ücretleri destekleyecektir." dedi.

Lagarde ayrıca, "Gelen veriler ücretlerin arttığını gösteriyor ve bunların sonuçlarını değerlendirmeye devam edeceğiz." ifadesini kullanarak, hükümetleri de yüksek enerji fiyatları ve artan işsizlikle birlikte zor geçmesi beklenen kış dönemi öncesinde ekonomiyi destekleme çabalarında fazla cömert davranmamaları konusunda uyardı.

Euro Bölgesi’nde pazartesi günü açıklanan bir veri ise, işletmelere verilen yeni kredilerin ekim ayında yüksek kalmaya devam ettiğini gösterdi.

Euro Bölgesi'nde kış ayları için ekonomistlerin kötümser beklentilerine karşı euro/dolar paritesi ise, gelen iyimser veriler ve ECB'nin şahin politikasını sürdürmesiyle yükselişine devam etti.

REKLAMI KAPAT X