Euro, Euro Bölgesi’nden gelen enflasyon verisinin ardından, ECB üyelerinden gelen faiz artış söylemleriyle yön arayışına girdi.
Euro/TL, saat 14:00 itibarıyla %0,47 artışla 19,1634 seviyesinden işlem görüyor.
Euro/dolar ise, %0,38 artışla 1,0281 seviyesinden işlem görüyor.
Euro Bölgesi enflasyon verilerinin beklentilerin altında yükselmesinin ardından, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) gelecek dönemlerde faiz artışlarında yavaşlayabileceği ihtimali de artarak, euronun değer kaybı hızlanmıştı.
Ancak, ECB’den Mario Centeno verdiği bir demeçte, ECB'nin yükselen enflasyon eğilimini tersine çevirmek zorunda olduğunu belirtti ve “ECB'nin bir sonraki faiz artırımının 75 baz puanın altında olması için birçok koşul var.” dedi.
Enflasyon verisi, beklentilerin altında gerçekleşmesine rağmen ulaştığı %10,6 seviyesi ile Euro Bölgesi'nde tüm zamanların zirvesine çıktı.
Çift hanelerde seyreden enflasyonla mücadele için ise, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Politika Yapıcısı Robert Holzmann, aralık ayındaki faiz belirleme toplantısında mevduat faizinde üst üste üçüncü kez 75 baz puanlık bir artış yapılmasını desteklediğini açıkladı.
Holzmann ayrıca, Euro Bölgesi'nde çekirdek enflasyonun düştüğüne dair işaretler görmediğini söyledi ve hafif bir resesyon beklediğini sözlerine ekledi.
ECB Politika Yapıcısı Francois Villeroy de Galhau ise konuyla ilgili, “Enflasyon Fransa ve Avrupa'da gelecek yılın ilk yarısında zirveye ulaşacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.
IMF ise, Fransa'ya kamu borcunun artmaması için gelecek yıldan itibaren mali politikalarını bütçe açığını düşürecek şekilde ayarlaması çağrısında bulunmuştu.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings ise, Euro Bölgesi ekonomilerinin önümüzdeki dönemde artan enflasyon karşısında azalan tüketici talebi nedeniyle resesyona girmesinin ihtimalinin kuvvetli olduğunu belirtmişti.
Belirsizliğin çoğaldığı bu dönemde yatırımcılar ise, bölgedeki tüketici güvenin yakın vadeli seyrini görebilmek için TSİ 18:00’da açıklanacak Euro Bölgesi tüketici güveni endeksi verilerine odaklandı.