Euro ECB üyelerinin şahin tutumunu sürdürmesine rağmen yatay seyretti

Okuma Süresi: 1 Dakika
Euro ECB üyelerinin şahin tutumunu sürdürmesine rağmen yatay seyretti
Doviz.com
24.11.2022 16:47

Euro, ECB’nin yayımladığı toplantı tutanaklarında, politika yapıcıların şahin tutumlarını sürdürdüğünün görülmesine rağmen yatay seyretti.

Euro/dolar, saat 16:45 itibarıyla %0,10 artışla 1,0411 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/TL ise, %0,25 artışla 19,4159 seviyesinden işlem görüyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), yüksek enflasyonla mücadele etmek için 26-27 Ekim'de yapılan son politika toplantısında faizleri 75 baz puan artırarak %2 seviyesine yükseltmişti. Böylelikle banka, temmuz ayından bu yana en hızlı politika sıkılaştırmasını gerçekleştirerek toplam faiz artırımlarını 200 baz puana çıkardı.

ECB, 26-27 Ekim'de yapılan son politika toplantısının tutanaklarında ise, enflasyonun giderek güçlenebileceğini ve bu nedenle faiz oranlarının daha da yükselmesi gerekebileceğini ifade etti.

ECB’nin yayımladığı toplantı tutanaklarında, "ECB'nin %2'lik orta vadeli enflasyon hedefini tutturacak bir seviyeye ulaşmak için faiz oranlarının daha da yükseltilmesi gerekiyor." denildi.

Bu sebeple, 75 baz puanlık faiz artışı büyük bir çoğunluk tarafından desteklenirken, birkaç politika yapıcının 50 baz puanlık bir faiz artışını desteklediği belirtildi.

Tutanaklarda ayrıca, “Toplantıdan toplantıya, verilere bağlı şekilde karar verilmesi yaklaşımına geniş destek var.” ifadesi kullanıldı.

ECB daha fazla faiz artırımı konusunda kararlı olsa da, piyasalar 15 Aralık'ta ECB’den 50 baz puanlık bir faiz artışı bekliyor.

Ayrıca analistler, şu anda %10,6 olan Euro Bölgesi enflasyonunun ECB'nin %2'lik hedefine düşmesinin muhtemelen 2025'e kadar süreceğini ve mevduat faizinin gelecek yıl iki katına çıkarak %3'e ulaşacağını öngörüyor.

REKLAMI KAPAT X