Euro enflasyon verisi öncesinde yükselişini sürdürüyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Euro enflasyon verisi öncesinde yükselişini sürdürüyor
Doviz.com
16.11.2022 13:00

Euro, enflasyon verisi öncesinde Euro Bölgesi’nden gelen iyimser büyüme ve istihdam verilerinin etkisiyle yükselişini sürdürüyor.

Euro/TL, saat 13:00 itibarıyla %0,73 artışla 19,4128 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar ise, %0,67 artışla 1,0422 seviyesinden işlem görüyor.

Euro, daha önce ABD üretici enflasyonu verisinin ardından dolar karşısında 1,0481 seviyesine kadar yükseldikten sonra, Rus yapımı bir füzenin Polonya'nın doğusunda iki kişinin ölümüne yol açtığı haberleriyle değer kaybetmişti.

Rusya’dan gelen açıklama da ise, olayın Rusya ile alakası olmadığı söylendi. Ancak olayın belirsizliğini koruması ve jeopolitik gerginliğin bölgede artması riski euronun değer kaybetmesine sebep oldu. Fakat, ABD Başkanı Joe Biden ve diğer yetkililerin füzenin Rusya'dan ateşlenmediği yönündeki söylemleri, gerginliklerin azalmasına destek olarak euronun da yeniden yükselişe geçmesini sağladı.

Ayrıca euronun yükselişinde, AB İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) salı günü açıkladığı iyimser verilerde etkili oldu.

Eurostat'ın verilerine göre, Euro Bölgesi Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) verisi, son çeyrekte bir önceki çeyreğe göre %0,2 artarak yıllık bazda %2,1'lik bir artış kaydetti.

Açıklanan verilere göre bölgedeki istihdam oranı da yükseldi.

Eurostat, Euro Bölgesi’ndeki 19 ülkenin istihdamının üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre %0,2 artarak yıllık bazda %1,7 seviyesine yükseldiğini açıkladı.

Bu iyimser veriler ise, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) önümüzdeki dönemlerde daha yüksek miktarlarda faiz artışına gidebileceği beklentilerini artırdı.

Ancak, Avrupa Birliği Komisyonu, piyasalardaki güveni zayıflatan artan enerji maliyetleri ve yükselen faiz oranları nedeniyle, ekonominin son çeyrekte ve 2023 yılının ilk çeyreğinde daralma göstermesini beklediğini açıkladı.

Bu sebeple yatırımcılar, euro/dolar paritesinde kısa vadede gerçekleşen yükseliş rallisinin devam edip etmeyeceğini görmek için yarın TSİ 13:00’da açıklanacak Euro Bölgesi enflasyon verisine odaklandı.

Piyasanın genel beklentisi, Euro Bölgesi'nde Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) yıllık bazda %10,7 seviyesinde sabit kalması yönünde.

REKLAMI KAPAT X