Euro/TL 20,50 seviyesinin üzerine çıkmaya çalışıyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Euro/TL 20,50 seviyesinin üzerine çıkmaya çalışıyor
Doviz.com
30.01.2023 15:48

Geçtiğimiz hafta 20,55 seviyesine kadar çıkarak rekor tazeleyen euro, haftayı 20,43 seviyesinden kapattıktan sonra yeni haftada 20,50 seviyesinin üzerine çıkmaya çalışıyor.

Euro/TL, saat 15:30 itibarıyla %0,30 artışla 20,4953 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar ise %0,28 artışla 1,0896 seviyesinden işlem görüyor.

Euro, beklentilerin üzerinde gelen İspanya enflasyon verisinin ardından çarşamba günü ECB'nin daha agresif bir politika yürütebileceği beklentisiyle yükselişe geçti. 

İspanya'da açıklanan enflasyon verisi, tüketici fiyatlarının ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre %5,8 arttığını gösterdi. Bu veri, aralık ayında kaydedilen yıllık %5,7'lik artıştan sonra enflasyonun yavaşlayabileceği beklentilerinin oluştuğu bir ortamda geldi. Ayrıca bu veriyle temmuz ayından bu yana ilk kez enflasyonda baz etkisine rağmen artış yaşanmış oldu.

Nordea analisti Niels Christensen, "Bugünkü veriler, perşembe günü ECB'nin 50 baz puanlık bir artışa gitmesi beklentilerini kuvvetlendirdi. Aynı zamanda faizlerin daha da yukarı çekileceğinin sinyalini verdi." dedi.

Fed'in geçen yılki 50 baz puanlık ve 75 baz puanlık faiz artışlarından sonra 25 baz puanlık bir faiz artışı yapması beklenirken, piyasa gözlemcileri BoE ve ECB'nin faizleri 50'şer baz puan artırabileceğini söylüyor.

Fed'in faiz artırım döngüsünün sonuna yaklaştığı ve faiz oranlarının daha önce korkulduğu kadar yükseltmek zorunda kalmayacağı beklentilerinin artmasıyla dolar endeksi ise ocak ayında %1,6'dan fazla düştü ve art arda dördüncü aylık kaybına yöneldi.

Ancak küresel piyasalarda Fed, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) bu hafta gerçekleştireceği politika toplantıları öncesinde hareketler nispeten sakin gerçekleşti. 

Christensen, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ABD ve Avrupa'da hisse senedi vadeli işlemlerinin düştüğüne dikkat çekerek, "Euro, İspanya TÜFE verilerinin ardından yükseldi, ancak piyasalarda dolar için biraz olumlu olması gereken riskten kaçış hissi de var." dedi.

Christensen, Fed ve ECB'nin faiz kararları öncesinde euro ve doların anlamlı bir yükseliş gerçekleştirmesini beklemediğini de sözlerine ekledi. 

REKLAMI KAPAT X