Euro/TL 20 TL seviyesine yakın seyrediyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Euro/TL 20 TL seviyesine yakın seyrediyor
Doviz.com
05.01.2023 14:33

Euro Bölgesi'nde üretici enflasyonunun açıklanmasının ardından euro/TL 20 lira seviyesine yakın seyrini sürdürüyor.

Euro/TL, saat 14:30 itibarıyla %0,17 artışla 19,9264 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar ise 1,0604 seviyesinden işlem görüyor.

Euro Bölgesi'nden gelen son verilerde bölge ekonomisinin en önemli güçlerinden olan Almanya'nın ihracatının, yüksek enflasyon sebebiyle Avrupa ve ABD’den gelen talebin zayıflaması nedeniyle kasım ayında gerilediği görüldü. 

Bankhaus Lampe Başekonomisti Alexander Krüger, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Çin ve ABD ekonomilerinin soğuma göstermesiyle Almanya’nın ihracat ivmesinin şimdilik düşük kalmaya devam etmesini beklediğini belirterek, “Azalan tedarik zinciri sorunları iyimserlik için ışık veriyor. Genel olarak, Almanya'da yalnızca hafif bir resesyon olasılığı bulunuyor.” ifadesini kullandı.

Ülkede tedarik zincirine yönelik risklerin hafiflemesi ise Euro Bölgesi para birimi olan euronun değer kazanmasına yol açtı.

Böylelikle euro/TL rekor seviyelerine yaklaşırken, euro/dolar son yedi ayın en yüksek seviyelerine yakın seyrediyor.

Çarşamba günü Fed'in aralık ayı para politikası toplantı tutanakları da yayımlandı. Tutanaklarda yetkililerin, finansal piyasalarda enflasyonla mücadele konusundaki kararlılıklarının azaldığı yönündeki yanlış algıdan endişe duyduklarını ancak merkez bankasının para politikasını sıkılaştırma hızını yavaşlatması gerektiği konusunda hemfikir oldukları görüldü.

Fed'in aralık ayı toplantı tutanaklarının merkez bankasının enflasyonu kontrol altında tutmaya kararlı olduğunu söylemesine rağmen yavaşlama konusunda verilen mesajlar küresel resesyon tedirginliklerini azaltarak, Euro Bölgesi para biriminin de değer kazanmasına destek oldu.

Euro yatırımcısının takip ettiği önemli bir gelişme ise bugün açıklanan Euro Bölgesi Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verisi oldu. Enerji fiyatlarındaki artışa rağmen kasım ayında ÜFE'nin aylık bazda yüzde 0,9 gerilediği görüldü.

Euro Bölgesi'ne katılan son ülke Hırvatistan'da euroyu kabul etmesinden dört gün sonra ülkede yaşanan ani fiyat artışları ise pek çok vatandaşın endişelenmesine yol açmıştı. Çarşamba günü hükümet yetkilileri ise haksız fiyat artışlarına izin verilmeyeceğini belirterek, geçiş sürecini kötüye kullanan ve yasaları çiğneyenlere ceza vermeyi düşündüklerini açıkladı. 

Yatırımcılar ise Euro Bölgesi'ndeki enflasyonun son durumunu görmek ve Avrupa Merkez Bankası'nın agresif sıkılaştırmanın ekonomiye etkisine dair ipuçları bulmak için yarın açıklanacak tahmini TÜFE rakamlarını beklemeye başladı.

Etiketler: euro euro/TL euro/dolar
REKLAMI KAPAT X