Euro/TL haftayı tarihi zirvesinde kapatmaya hazırlanıyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Euro/TL haftayı tarihi zirvesinde kapatmaya hazırlanıyor
Doviz.com
14.04.2023 09:49

Bu hafta ABD’den gelen verilerin ardından küresel piyasalarda zayıflayan doların etkisiyle yükselişini hızlandıran euro, haftanın son işlem gününde Türk lirası karşısında tarihi zirvesine ulaştı.

Küresel çapta piyasaların odağı merkez bankalarının bir sonraki faiz hamlelerine çevrilirken, bu hafta Fed’in faiz kararı üzerinde yönlendirici olması beklenen bir dizi ABD verisi açıklandı.

Açıklanan verilerde ise mart ayında ABD üretici fiyat endeksinin Nisan 2020'den bu yana en büyük düşüşünü gösterdiği ve tüketici fiyat endeksinin beklenenden daha az yükseldiği görüldü.

Dün açıklanan ayrı bir rapor ise işsizlik yardımı için başvuruda bulunan Amerikalıların sayısının geçtiğimiz hafta yaklaşık 3 ayın zirvesine çıktığına işaret etti. Bu veriler ise ABD'de iş gücü piyasası koşullarının gevşediğine işaret ederek, küresel piyasalarda risk iştahının yeniden artmasına yol açtı.

CME FedWatch aracına göre piyasaların mayıs ayındaki toplantı için 25 baz puanlık artış beklentisi de %65 seviyelerine kadar geriledi.

ABD’de azalan faiz artırım beklentilerine kıyasla Avrupa Merkez Bankası’na yönelik beklentiler ise güçlü kalmayı sürdürdü.

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) yüksek enflasyonla mücadelesine vurgu yapması ise para birimini dolar karşısında yaklaşık bir yılın en yüksek seviyesine kadar çıkardı. Buna göre euro/dolar, saat 09:45 itibarıyla 1,1076 seviyesine ulaştı.

Paritedeki yükselişin etkisiyle euro ayrıca Türk lirası karşısında haftanın son işlem gününde yeni zirvesine ulaştı. Buna göre euro/TL yüzde 0,36 artışla 21,4317 seviyesinden işlem gördü.

Analistler ise küresel piyasaların odağının bugün ABD'de açıklanacak perakende satışlar, sanayi üretimi, kapasite kullanımı ve Michigan Üniversitesi güven endeksi verilerinde olacağını bildirdi.

REKLAMI KAPAT X