Harvard Üniversitesi Ekonomi Profesörü Kenneth Rogoff, euro/doların eşitlenmeden önce iki yıl içerisinde 1,15-1,2 seviyelerinde zirve yapacağını daha sonra çaprazın parite seviyesine gerileyeceğini öngördü.
Dünya Ekonomik Forumu 2025 Yıllık Toplantısı için Davos'ta bulunan IMF eski Başekonomisti ve Harvard Üniversitesi Ekonomi Profesörü Kenneth Rogoff, Euro/dolar paritesi için en büyük riskin "Kayıp Avrupa" olduğuna dikkat çekti.
CNBC-e Londra Temsilcisi Berfu Güven'in Davos'ta Avrupa'nın bölgenin büyük devletleri tarafından temsil edilmediğine dikkat çekmesinin ardından euro/dolar paritesinin geleceğine ilişkin soruya Rogoff, "Euro/dolar paritesinin güç kaybında etkili olacak şey Avrupa'nın kayıp olması" yanıtını verdi.
Rogof Avrupa'daki durumu şu sözlerle açıkladı:
"En güçlü ekonomisi (Almanya) durgunluk içinde, iki yıldır hafif resesyonda. Gelecek yıl da çok hızlı büyümesi beklenmiyor.
Avrupa'nın savunmaya planladığından çok daha fazlasını harcaması gerekiyor. Trump bu konuda haklı, Avrupa'nın savunmada sadece %2 değil çok daha fazlasını harcaması gerekiyor.
ABD, tüm dünyanın asayişini sağlayamaz. Avrupa yapay zekada da rekabetçi değil çünkü doğal gaz fiyatları ABD'dekinin 5-6 katı. Elektrik fiyatları çok yüksek. Avrupa uzun vadede ulaşmak istediği yer ile şu anda olması gereken yer arasında pek çok çelişkiyle karşı karşıya.
Kaliforniyalı politikacıların 2100 yılında nerede olmaları gerektiğine ilişkin harika fikirleri var. Ancak, bugünün işleriyle ilgilenmiyorlar.
Avrupa piyasalarının Amerika Birleşik Devletleri'ne kıyasla değerinin altında olduğunu düşünüyorum. Amerika kadar yükselmediler.
“Trump'ın barış sağlaması Avrupa için fırsat olabilir”
Piyasalar sadece gelecek yılı değil gelecek 20 yılı da yansıtıyor. Avrupa da hep geride kalmayacak. Avrupa bir şekilde bu sorunlara uyum sağlayacak ve bazılarına çözüm bulacak. ABD de hedeflediği kadar başarılı olmayacak fakat bu yıl çok şey değişebilir. Eğer Trump Ukrayna'da birkaç yıl sürecek gibi görünen bir barış sağlarsa bu Avrupa için harika olacaktır. Çünkü Ukrayna'daki savaş güveni sarsıyor. İş dünyası ve tüketici güvenini zedeliyor. Bu faktörlerden biri de yatırımların Avrupa dışına itilmesi. Bu (barış) gerçekleşirse Avrupa için büyük avantaj olur.
Avrupa'nın bu noktadan sonra daha dibe gitme ihtimali kadar yukarı çıkma ihtimali de var. Avrupa'nın en dipte olduğunu söylemiyorum."
"Euroda önce yükseliş sonra düşüş yaşanabilir"
"Euro/dolar paritesi 1.00'ı görür mü" sorusuna ise Rogoff, "1.00'a çok yakınız. Bu ciddi bir olasılık. Ancak önümüzdeki iki yıl için temel beklentim bu değil. Bence dolar çok değerli. Tüm dünyada çok değerli. Hayatım boyunca döviz kurları üzerine çalıştım. Ana çıkarımlarımdan biri bu konuda asla bir şey söylememektir. Ne olacağı hakkında hiçbir fikrimiz yok. Tahmin etmek zor. Döviz kurunu açıklamak zordur. Bunun tek istisnası bir para biriminin önemli miktarda saptığı durumlardır. Bu durumlarda normale doğru döneceğini tahmin edebilirsiniz. 20 yıldan uzun bir süredir olarda böyle bir şey görmedik. Bu uzun sürebilir size tarih vermiyorum ama Euro'nun önümüzdeki 2 yıl içerisinde çok daha yukarılara, 1.15-1.20'ye çıkması daha olası. Sonra da 1.0'a düşecek" yanıtını verdi.