Euro yükselişine hız kesmeden devam ediyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Euro yükselişine hız kesmeden devam ediyor
Doviz.com
15.11.2022 12:02

Euro/TL, ekim ayının sonunda indiği 18 TL seviyesinin ardından, yükselişine hız kesmeden devam ediyor.

Euro/TL, saat 12:00 itibarıyla %0,78 artışla 19,3708 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar ise, %0,78 artışla 1,0408 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/TL ayrıca, bugün 19,4009 ile en yüksek seviyesine ulaştı.

Euro/dolar paritesi ise, bugün 1,0418 ile son bir ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Euro Bölgesi’nde pazartesi günü açıklanan veriler, sanayi üretiminin eylül ayında beklenenden daha fazla arttığını ve ağustos ayı üretiminin de yukarı yönlü revize edildiğini gösterdi.

Ekonomistler bu artışın, bu kış enerji ile ilgili olası kesintiler sebebiyle üreticilerin üretimi öne çekmeyi istemesinden kaynaklandığını belirtti.

ECB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos, pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Gelen veriler ve son ücret anlaşmaları, ekonominin toparlanıyor olabileceğine işaret ediyor ve bu da izlemeye devam edilmesini gerektiriyor.” dedi.

Guindos  ayrıca, “Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) uzun vadeli enflasyon beklentisi hala %2 seviyesinde. Buna rağmen gelen iyimser veriler, Euro Bölgesi’nde ücret artışları için destekleyici olabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

De Guindos, süreç uzun bir zaman alsa bile, ECB'nin enflasyonu hedefine ulaştırmak için ihtiyatlı bir şekilde faiz oranlarını artırmaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.

ECB Yönetim Kurulu Üyesi Fabio Panetta ise, pazartesi günü yaptığı açıklamada, ECB’nin faizleri artırmaya devam etmesi gerektiğini ancak aşırı sıkılaştırmadan kaçınması gerektiğini vurguladı.

Panetta ayrıca, “Aşırı sıkılaşma üretken kapasiteyi azaltabilir. Üretken kapasitenin azalması ise ekonomik gerilemeyi derinleştirebilir.” dedi.

ECB yetkililerinin, enflasyonla mücadele için para politikasındaki sıkılaşmaya sadık kalınacağını belirtmesi ise, euronun son dönemlerde yaşadığı yükselişe hız kazandırdı.

Etiketler: euro euro/TL euro/dolar
REKLAMI KAPAT X